Vult Hail, Caesar! Het EK Zwarte Gat?

Het EK zit er op en dus vallen we allemaal in een diep zwart gat. Er is natuurlijk nog de Tour De France en de spelen in Rio komen er aan, maar dat is allemaal geen voetbal. En gewoon televisie kijken is ook geen optie, want dat is nu één grote herhaalshow. Dan is er gelukkig Hail, Caesar!, de nieuwste film van de Coen brothers. Maar is die goed genoeg om ons uit het zwarte gat te trekken?

 Vult Hail, Caesar! Het EK Zwarte Gat?

PLOT: Producent Eddie Mannix heeft de taak om de reputatie van filmstudio Capitol Pictures en haar beroemdheden hoog te houden. Wanneer filmster Baird Whitlock niet op de set is verschenen van de nieuwste massaproductie Hail Caesar, blijkt de acteur te zijn ontvoerd door een groep communisten. Terwijl Mannix het losgeld bij elkaar probeert te harken, moet hij ook nog een mopperende regisseur tevreden houden en blijkt de ongetrouwde actrice DeeAnna Moran (Scarlett Johansson) zwanger te zijn. Tot overmaat van ramp ligt de roddelpers continu op de loer. Hoe lang houdt Mannix dit leven vol?

De broertjes Joel en Ethan Coen zijn de golden boys van Hollywood en leveren bijna altijd een geweldige film af met af een toe zelfs een briljante film er tussen. Hail, Caesar! valt helaas niet in die laatste categorie. Deze film bevat wel de bekende Coen ingrediënten, zoals vreemde namen voor de hoofdrolspelers, een ietwat onbenullige male lead en een heerlijk muzikaal intermezzo.  En toch is dit niet hun beste werk, maar eerder een soort samenvatting van een aantal van hun eerdere films. Het voornaamste minpunt van Hail, Caesar! is het gebrek aan een doorlopende verhaallijn en heeft het meer weg van een verzameling sketches die samen een geheel vormen en dit gevoel wordt alleen maar versterkt door de Little Britain-achtige voice over.

De enige rode draad in Hail, Caesar! is Eddie Mannix, de man die probeert om alle sterren in het gareel en happy te houden. Mannix wordt gespeeld door Josh Brolin en hij doet dat prima. Maar dat kunnen we eigenlijk van de hele cast zeggen. George Clooney, Scarlett Johansson, Jonah Hill en alle anderen laten een goede vertolking zien, maar helaas moet ik zeggen dat er geen één een blijvende indruk achter laat, zoals wel is gebeurt met sommige karakters in andere Coen brothers films. Misschien komt dit ook wel doordat er niet echt één hoofdrolspeler aan te wijzen is (dit is dus geen George Clooney film).

En waarom is Hail, Caesar! dan toch een goede film? Nou, deze film bevat veel elementen uit andere Coen films. Zo is de ontvoering van Clooney zo overgenomen uit The Big Lebowski, net als dat de muzikale nummers veel weg hebben van de droomscène uit The Big Lebowski. Ook doet de jaren 50 look van de film wel erg veel denken aan The Hudsucker Proxy. En de gehele film speelt zich af in en rond een filmstudio, net als Barton Fink. Sterker nog, deze film speelt zich af in dezelfde filmstudio, Capitol Pictures, als in Barton Fink. En zo heeft Hail, Caesar! hetzelfde effect op je als een greatest hits c.d. van je favoriete band. Natuurlijk heb je alle albums al in de kast staan en die zijn altijd beter, maar toch zit je net zo hard alle liedjes weer mee te zingen als je deze verzamelaar aan zet.

EXTRA’S: Ook bij deze Universal titel krijg je weer de gebruikelijke digital copy om de film ook nog eens te kijken op je mobiele apparaat. Verder krijgen we een korte featurette over de Coen Brothers en hoe graag de acteurs met hun willen werken, gevolgd door een featurette waarin de acteurs vertellen over hun personages en de charme van de goede oude tijd van de filmstudio’s. Hierin zien we ook veel beelden van op de set. An Era Of Glamour laat zien hoe de makers de gouden tijd van Hollywood weer tot leven hebben gewekt, helaas is deze boeiende extra wel wat aan de korte kant. De laatste extra, Magic of a Bygone Era, is ook weer een mooie bonus over de productiekant van de films die in deze film gemaakt worden, maar ook deze featurette is helaas weer veel te snel voorbij.

OORDEEL: Hail, Caesar! is zeker niet de beste Coen brothers film, maar voor mensen die niks van hun kennen is het wel een mooi portfolio van alles wat ze hiervoor gedaan hebben en het begin van een ontdekkingstocht in hun indrukwekkende oeuvre. En is er dan niks voor de Coen liefhebbers? Jawel hoor, want Hail, Caesar! is toch wel een fijne komedie geworden die niet zal teleurstellen. Hail, Caesar! ligt vanaf nu overal in de winkels.

Vult Hail, Caesar! Het EK Zwarte Gat?

 

 Reageer