Is Everest Een Epische Topper?

Mount Everest beklimmen is een haast onmogelijke opgave, maar hoe zit het met de film Everest? Haalt deze film de top of gaat het vanaf minuut 1 bergafwaarts?

 Is Everest Een Epische Topper?

PLOT: Twee expedities beklimmen de hoogste berg ter wereld. Everest beklimmen en weer levend beneden komen is in ideale omstandigheden al een helse klus, maar als de teamleden overvallen worden door een heftige storm wordt de tocht naar veiligheid een gevecht op leven en dood.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van twee teams die in 1996 Everest wilden bedwingen onder leiding van ervaren commerciële gidsen. Voor deze bedrijven is het van het uiterste belang om zo veel mogelijk van hun klanten op de top te krijgen. Zij hebben er immers dik voor betaald en het is goede reclame als het slagingspercentage zo hoog mogelijk ligt. Deze twee teams staan onder leiding van Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) en Rob Hall (Jason Clarke) en zij brengen de groep klimmers veilig naar de top en weer terug, althans dat was de bedoeling. Maar als de groep weer op weg is naar het kamp worden ze overvallen door een enorme storm en op het dak van de wereld is dat wel het laatste waar je op te wachten zit. Hall, die meer klimmer is dan zakenman wil in zijn goedheid de achtergebleven klimmer Doug Hansen toch nog helpen om de top te halen terwijl dat eigenlijk al te gevaarlijk is en dan roept hij het noodlot over zichzelf af en komt vlak onder de top vast te zitten in de storm en dat ook nog eens met een lege zuurstoftank.

Dit deel van de film zorgt ook meteen voor de meest emotionele momenten, waarin je ziet dat Hall zijn eigen dood tegemoet gaat als een redding niet mogelijk blijkt door het slechte weer. Maar het is niet alleen Hall die voor de emoties zorgt, want ook in het basiskamp lopen de emoties hoog op als zij langzaam tot de conclusie komen dat hun vriend niet levend de berg af zal komen. In dit kamp is het vooral Emily Watson die een zeer fijne rol neer zet als basiskamp manager Helen Wilton. Maar ook Keira Knightley, die de zwangere vrouw van Hall speelt en het drama volgt vanuit Nieuw-Zeeland is goed op dreef en speelt een rol die je normaal gesproken niet van haar verwacht. En zo is eigenlijk de hele cast dik in orde, al is het jammer (maar natuurlijk ook onmogelijk) dat als we andere expeditie leden leren kennen, dit maar minimaal is.

En zo blijft de focus vooral liggen op Hall, die heel goed neer gezet wordt door Jason Clarke. Zijn mede expeditieleider Fischer, Gyllenhaal die in zijn beperkte screentime toch weer laat zien één van de beste acteurs te zijn van zijn generatie. En Beck Weathers, Josh Brolin die een ruige texaan speelt die door te klimmen zijn problemen thuis met zijn vrouw (Robin Wright Penn) probeert te ontvluchten. Everest zal je meerdere malen nagelbijtend op de bank doen zitten of je acuut hoogtevrees bezorgen, want vooral het tweede deel is zeer spannend en laat heel goed zien dat het beklimmen van Mount Everest echt geen eitje is. De beelden zijn schitterend en zijn zowel echt op Everest gedraaid (cast en crew zijn niet hoger geweest dan het basiskamp op iets meer dan 5000 meter hoogte) als in Italië en in Pinewood Studios. Vaak is het verschil moeilijk te zien tussen wat echte beelden van Everest zijn of misschien Italië en wat er gedraaid is in een studio, maar helaas is het ook een paar keer pijnlijk duidelijk dat ze zich niet echt op een berg bevinden en dat is erg jammer voor deze voor de rest prachtig geschoten film.

Wat de film wel een beetje de das om doet is het eerste uur van de film, waarin we de teamleden (een hoop mannen met baarden) summier leren kennen en waarin ook de ene na de andere bergbeklimmers tegeltjeswijsheid je om de oren vliegt. Zoals ik al zei is er gewoon geen ruimte om de achtergrond en drijfveer van elk teamlid te leren kennen en dus hadden de makers dit beter ook niet kunnen proberen en de focus meer moeten leggen op de daadwerkelijke beklimming van Everest (hier blijft nu maar een uurtje voor over). Wat mij ook verbaasde is hoe vaak de klimmers hun bril en zuurstofmasker af doen om zichzelf verstaanbaar- en herkenbaar te maken, zeker omdat er in het eerste deel van de film juist door Hall op gehamerd is dat klimmen zonder zuurstof uitgesloten is. Maar gelukkig wegen deze minnen niet op tegen de plussen en verpesten ze niet je kijkplezier.

EXTRA’S: We krijgen drie beknopte featurettes die je een kijkje achter de schermen geven van Everest en het is jammer dat ze zo kort zijn (bij elkaar zo’n 25 minuten), want deze film vraagt juist om een zeer uitgebreide making of. Dit wordt echter goed gemaakt door het audiocommentaar van regisseur Baltasar Kormákur, wat zeer uitgebreid in gaat op het maken van Everest. Enig nadeel is wel dat Kormákur gebrekkig Engels spreekt en zijn commentaar niet voorzien kan worden van Nederlandse ondertiteling (je kan wel kiezen voor Engelse ondertiteling). Als laatste komen de mensen waarop deze film gebaseerd is nog aan het woord en ook dat is zeer boeiend en indrukwekkend, maar helaas ook weer aan de korte kant. Ook bij deze Universal titel krijg je weer een gratis digital copy.

OORDEEL: Everest is een film die uitermate geschikt is voor IMAX en Dolby Cinema, maar die ook overeind blijft op het kleine scherm. De beeldvoering is zo realistisch en intens dat het vaak net lijkt alsof je naar een documentaire zit te kijken. Na een ietwat minder eerste deel is vooral het tweede deel van de film erg sterk met uitstekende vertolkingen van de gehele cast. Everest ligt vanaf nu in de winkel.

Is Everest Een Epische Topper?

Beelden: youtube.com | Foto: youtube.com

 Reageer