BluRay Review: The Big Short

The Big Short is misschien niet het soort film die de winkels uit zal vliegen en dat komt waarschijnlijk vooral door het onderwerp van de film, de film gaat namelijk over de bankencrisis van een jaar of tien geleden. Maar The Big Short is een film die je echt een kans moet geven. Wij vonden hem in ieder geval fantastisch.

 BluRay Review: The Big Short

PLOT: Toen de Amerikaanse banken de grootste fraude ooit pleegden besloten vier outsiders om alles op het spel te zetten om de banken te ontmaskeren.

Toen ik het eerste kwartier van The Big Short er op had zitten vroeg ik mij ernstig af waar ik nou eigenlijk naar aan het kijken was en of dit wel een film voor mij zou zijn. Een deel van de film is geschoten als een soort documentaire en je denkt even dat je terecht bent gekomen bij een docu op RTLZ. Maar zodra de film echt op gang komt en je steeds meer in het verhaal gezogen wordt ga je al snel mee in de verbazing die ook de hoofdrolspelers overvalt. Je denkt gewoon dat dit nooit in de moderne wereld kan gebeuren, maar…dit hele verhaal is waar gebeurt.

The Big Short is door het onderwerp misschien niet een film voor iedereen en het kan zelfs zijn dat je niet alles wat vertelt wordt begrijpt, maar dat lossen de makers op een briljante en humoristische wijze op door na een ingewikkelde uitleg van de hoofdrolspelers hetzelfde verhaal nog eens in Jip en Janneke taal te laten vertellen door één van de vele cameo’s. Zo krijg je bijvoorbeeld Margot Robbie in een bubbelbad of Selena Gomez in een casino die het je duidelijk maken waar het vorige stuk film nou eigenlijk over ging. Ook wordt regelmatig ‘the fourth wall’ doorbroken om de acteur aan het publiek wat extra info te geven. Ondanks deze hulpmiddelen is The Big Short wel een film waar je je koppie bij moet houden, dus niet even tussendoor Facebook checken of wat te drinken pakken. Nee, gewoon blijven zitten en opletten. Sterker nog, deze film grijpt je zo vast dat je niet eens de behoefte hebt om tijdens de film een filmpje van een grappige kat te liken.

Wat The Big Short ook optilt naar een hoger niveau tilt zijn de prestaties van de acteurs, zij maken deze film een genot om naar te kijken. Christian Bale, die een investeerder speelt met autistische trekjes is degene die alles op gang brengt, maar voor de rest voornamelijk op de achtergrond blijft, zet een vertolking neer die op zich al genoeg zou zijn om je deze film te doen kijken. Maar daar houdt het nog lang niet op. Ryan Gosling, die een arrogant Wall Street typetje speelt, is minstens even briljant. En dan zijn er ook nog Brad Pitt en Steve Carell. Ook zij zijn hier in topvorm. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere acteurs die je voorbij ziet komen in grote of iets kleinere rollen, allemaal zijn ze even fantastisch.

EXTRA’S: Laat ik beginnen met het menu van de schijf zelf. Dat laat zich lastig bedienen. De keuzes in het menu veranderen zo minimaal van kleur als je ze selecteert, dat je eigenlijk niet goed kan bepalen of je nou wel het juiste onderdeel kiest. Dan de extra’s zelf. De eerste extra is In The Tranchers: Casting, een 15 minuten durende blik in het castingproces van The Big Short. In deze extra wordt terecht door de makers verteld hoe goed deze cast is en hoe fijn het was om met ze te werken. Daarna volgt een featurette over regisseur Adam McKay, die je vooral kent van zijn komedies, maar dus ook heel goed overweg kan met dit soort films. Hierna volgt een featurette over de belangrijkste karakters van The Big Short, waarin de acteurs aan het woord komen over de personen die zij spelen.

De volgende extra is The House Of Cards: The Rise Of The Fall. Hier wordt nog eens goed uitgelegd hoe de bankencrisis nou precies in elkaar zit, voor het geval dat je het na het zien van de film toch nog niet helemaal snapt of er nog wat meer over wilt weten. In Getting Reel: Recreating An Era wordt ingegaan op de manier waarop de film gedraaid is en de technieken die gebruikt zijn om de film er zo mooi en tegelijkertijd realistisch uit te laten zien. Als laatste krijgen we vijf deleted scenes, die weinig tot niets hadden toegevoegd aan het verhaal als ze de montage wel hadden overleefd.

OORDEEL: Grappig, verbazingwekkend, boeiend en indrukwekkend met een meer dan uitstekende cast, The Big Short is de beste film die je waarschijnlijk niet gezien hebt en ik stel voor dat je dat zo snel mogelijk wel gaat doen. The Big Short is vanaf nu digitaal en in de winkels te krijgen.

BluRay Review: The Big Short

Beelden: youtube.com | Foto: tinsel.tv

 Reageer