mrt 012015
 

Review: Ex Machina

Weleens gehoord van een Turing Test? Maak je niet druk! Ik ook niet voordat ik Ex Machina had gezien. Een zogenaamde Turing Test is simpel gezegd, een test die wordt uitgevoerd op de kunstmatige intelligentie van een computer. Als de tester aan het eind van de test niet in de gaten had dat hij of zei met een computer te maken had, dan is de computer geslaagd voor de test. Dit alles met als doel, te bepalen hoe dichtbij de intelligentie van de computer komt, bij dat van een mens. Mogelijk klinkt dit je een beetje bekend in de oren als je de film Blade Runner weleens heb gezien met Harrison Ford. Ex Machina draait vanaf 30 april in de Nederlandse bioscoop.

Review: Ex Machina

Wat: Ex Machina is één grote Turing Test van een film. Zonder pardon word je snel voorgesteld aan Caleb. Deze jongeman mag een week lang op bezoek op het landgoed van zijn baas. Al snel wordt aan Caleb duidelijk gemaakt, dat hij daarnaartoe is gebracht, om een Turing Test uit te voeren op een, door zijn baas ontworpen en gebouwde vrouwelijke cyborg, genaamd Ava. Na een paar dagen testen begint Caleb, mede dankzij de gedeelde achterdochtigheid van Ava, flink te twijfelen aan het hele gebeuren, en is hij al snel gedreven om de dingen tot op de bodem uit te zoeken.

Conclusie: Het verhaal van Ex Machina mag interessant en zelfs origineel genoemd worden. Helaas moet ik minder positief zijn over de uitvoering hiervan. Persoonlijk vond ik de film een beetje saai en enigszins voorspelbaar. Veel van de dingen die in Caleb zijn hoofd omgaan tijdens het ontrafelen van het mysterie, gingen ook om in mijn hoofd tijdens het kijken. Hierdoor kwamen niet veel van de gebeurtenissen als een verrassing.

Review: Ex Machina

Het moet wel gezegd worden dat de film er geweldig uitziet. Het acteren van de kleine cast is niks op aan te merken, en dit wordt allemaal vergezeld met een uiterst grimmige sfeer die perfect de toon weet te zetten.

Ex Machina krijgt van mij een verdiende 3 van de 5 sterren, als de film een iets interessantere en of boeiendere aanpak had gehad waren het er 4 geweest. Ik zou zeggen, als je van plan bent de film te zien, probeer jezelf te laten verrassen.

Review: Ex Machina

 

Beelden: youtube.com | Foto's: exmachinafilm.nl

 Reageer