Kopen Of Doorlopen? Terminator Genisys

Na twee niet al te beste Terminator films zou deze Terminator Genisys volgens de makers een waardige opvolger moeten zijn van Terminator 2 en de franchise weer nieuw leven in blazen. Er werd zelfs al gesproken over de twee sequels die zouden volgen op deze film. Dat is nogal een hoge inzet als je je bezig houdt met een zo geliefde filmreeks. Komt in dit geval de hoogmoed voor de val of is Terminator Genisys een glorieuze wederopstanding? Je leest het in onze review.

Kopen Of Doorlopen? Terminator Genisys

PLOT: Net als in de eerste Terminator volgen we Kyle Reese die vanuit de toekomst naar 1984 wordt gestuurd om Sarah Connor te beschermen tegen een Terminator die ook terug gestuurd is om haar te doden en zo…ach, jullie kennen het verhaal verder wel. Maar als Reese is 1984 aankomt blijkt alles anders te zijn dan het zou moeten zijn en is Sarah Connor niet de dame in nood die hij verwacht had en heeft zij zich al jaren lang samen met haar eigen Terminator (Schwarzenegger weer als de bekende T-800) voorbereid op de komst van Reese.

Ben je wel eens naar een reünie geweest van je middelbare school? Ik wel. En wat bleek, het mooiste meisje van de klas was in de afgelopen jaren moeder geworden van drie koters en een kilo of dertig aangekomen en werkt nu part time bij de Kruidvat. De coolste jongen van school is gescheiden en woont weer ‘tijdelijk’ bij zijn ouders en die jongen die altijd de beste cijfers haalde is zwaar aan de drugs en zit op een gesloten afdeling van een psychiatrische instelling. En terwijl jij je verheugd had op een wilde avond met je oude vrienden die tot diep in de nacht door zou gaan moet iedereen op tijd naar huis, omdat ze de volgende dag weer op tijd op moeten. Nou, zo’n ervaring is het kijken van Terminator Genisys ook.

De film leunt hevig op oude sentimenten en dus zit de film vol met bekende beelden, personen of uitspraken. Dit wordt zelfs zo ver doorgevoerd dat we een gevecht te zien krijgen tussen de Arnold Schwarzenegger van nu en die van 1984. Dit gevecht zit al vrij vroeg in de film en is eigenlijk ook meteen het hoogtepunt van de film. En dat zegt heel wat. Nu we het toch over Arnie hebben, zijn acteerprestatie is de beste van de hele cast (met de cameo van J.K. Simmons als goede tweede), want de rest van de acteurs laat een, op zijn best, middelmatige indruk achter. En het plot? Dat zit zo vol met gaten dat een Zwitserse kaas er jaloers op zou zijn. Zo wordt bijvoorbeeld nooit uitgelegd hoe en door wie Sarah Connor aan haar Terminator bodyguard is gekomen. En als de T-800 als een Doc Brown probeert uit te leggen dat zij in een soort Back To The Future II terecht zijn gekomen en in een alternatieve versie van het verleden zijn begint het je als kijker te duizelen en zal Terminator Genisys je steeds meer verwarren.

Wat ook niet geholpen heeft om deze film tot een kassucces te maken is dat de belangrijkste plottwist (John Connor is zelf ook een Terminator) al weg gegeven werd in de trailer, iets waar de regisseur woest over is geworden richting het marketing hoofd van Universal. Maar zelfs als je deze film gaat kijken zonder dat je af weet van deze spoiler, dan nog is deze nieuwe Terminator maar een light versie van de moordmachines die we gewend zijn. Regisseur Alan Taylor, die ook Thor: The Dark World op zijn naam heeft staan, weet overigens wel goed de actiescènes in beeld te brengen en de meeste van deze scenes zijn redelijk spectaculair. Ook valt er weinig te klagen over de special effects, maar de film is te veel een aaneenschakeling van actiescènes om zo het gebrek aan een goed script te verhullen.

EXTRA’S: We krijgen een featurette waarin de acteurs veren in elkaars kont steken, want het was natuurlijk geweldig om met elkaar te werken. Infiltration And Termination is een boeiende 25 minuten lange extra over de locaties die gebruikt zijn, maar laat ook meteen veel behind the scenes/making of momenten zien. Als laatste krijgen we een featurette over de totstandkoming van de special effects.

OORDEEL: Terminator Genisys is een film die veel nostalgie oproept, maar dan wel de nostalgie om deze film uit te zetten en weer eens Terminator of Terminator 2 te gaan kijken. Waar dit deel eigenlijk een startpunt zou moeten zijn om met een nieuwe reeks door te gaan is het eerder een laatste nagel aan de doodskist van de franchise. I’ll be back? Hopelijk niet! Terminator Genisys ligt vanaf nu in de winkel.

Kopen Of Doorlopen? Terminator Genisys

 

Beelden: youtube.com | Foto's: tinsel.tv

 Reageer