BluRay Review: Ex Machina

Als je de BluRay van Ex Machina in de winkel ziet liggen doet het artwork je misschien vermoeden dat je hier te maken hebt met een science fiction film in de trant van Will Smith’s I Robot en dan zou je het mis hebben. Wij bekeken de BluRay en werden in positieve zin verrast door deze zeer puike psychologische sci-fi thriller.

BluRay Review: Ex Machina

PLOT: Als de jonge programmeur Caleb (Domhnall Gleeson) een wedstrijd wint op zijn werk mag hij als prijs op bezoek bij zijn excentrieke baas Nathan (Oscar Isaac), die als een kluizenaar leeft in zijn eigen onderzoekscentrum op een afgelegen plek in de bergen. Waar Caleb er vanuit gaat dat hij in die week het brein mag kraken van zijn briljante baas komt hij er snel na aankomst achter dat hij daar is voor een compleet andere reden. Hij moet namelijk assisteren bij een baanbrekend onderzoek naar kunstmatige intelligentie door een beeldschoon robotmeisje te onderwerpen aan een test om zo te bepalen of deze vorm van kunstmatige intelligentie door kan gaan voor een echt mens.

Als Caleb de ‘golden ticket’ vindt gaat hij niet op bezoek bij Willy Wonka in zijn chocoladefabriek, maar waar hij terecht komt heeft meer weg van een schuilplaats van een bad guy uit een James Bond film. In zijn ondergrondse schuilplaats werkt de CEO van het bedrijf waar Caleb werkt aan een nieuw soort robot, die de volgende stap moet zijn in kunstmatige intelligentie. Aan Caleb de taak om de Turingtest (klikkerdeklik) uit te voeren bij de beeldschone robot Ava (Alicia Vikander), maar al snel blijkt hij gevoelens voor haar te krijgen of laat zij hem dat denken? En is Ava wel Ava of is zij gewoon een geprogrammeerd programma die precies doet wat haar maker wil dat zij doet?

BluRay Review: Ex Machina

Debuterend regisseur Alex Garland weet van begin af aan de spanning vast te houden en zuigt je in het verhaal zoals maar weinig films dat tegenwoordig doen en al helemaal niet bij sci-fi films. Als je hem met een sci-fi film van de afgelopen tien jaar zou moeten vergelijken, dan komt hij misschien nog het meeste in de buurt van de Duncan Jones film Moon. En toch is dit compleet andere koek en doet hij je zelfs af en toe denken aan Silence Of The Lambs, vooral door de Clarice/Lecter-achtige setting en spanning van de gesprekken tussen Caleb en Ava. En ook heeft de film door de setting van het verhaal voor het grootste deel van de film binnen het huis van Nathan te houden iets weg van een toneelstuk.

BluRay Review: Ex Machina

Beide mannelijke hoofdrolspelers zetten fantastische rollen neer en geven het verhaal een geloofwaardigheid die met mindere acteurs niet bereikt zou zijn. Domhnall Gleeson laat maar weer eens zien dat hij absoluut een rijzende ster is en hopelijk zal hij dankzij zijn rol in de komende Star Wars film definitief doorbreken naar de eredivisie van Hollywood. Oscar Isaac (die we ook terug gaan zien in Star Wars VII) laat weer zijn veelzijdigheid zien en zet Nathan neer als een soort Colonel Kurtz, die langzaam de grip op realiteit verliest door zijn zelf opgelegde eenzaamheid en zijn overmatig drankgebruik. Maar de absolute revelatie van Ex Machina is Alicia Vikander, deze voormalige ballerina beweegt zo gracieus over het scherm dat je als kijker ook al snel verliefd op haar wordt.

BluRay Review: Ex Machina

EXTRA’S: Helaas krijgen we niet meer dan vijf korte featurettes waarin iets verteld wordt over de cast, het verhaal en het design. Geen deleted scenes, geen uitgebreide making off en het meest teleurstellende van allemaal: geen audiocommentaar.

OORDEEL: Deze intrigerende en zeer mooi gemaakte film is misschien niet voor het grote publiek, maar zal voor iedereen die hem kijkt een geweldige ervaring zijn. De drie hoofdrolspelers zijn in topvorm en zorgen er met hun vertolking voor dat je als kijker al snel niet meer weet wie je kan vertrouwen. Dus als je wel eens wat anders wilt zien dat de standaard werkjes die Hollywood in rap tempo uitspuugt, dan is Ex Machina de film voor jou. Ex Machina ligt vanaf 23 september in de winkels, zorg dat je een exemplaar in huis haalt.

BluRay Review: Ex Machina

Beelden: youtube.com | Foto's: filmdepot.nl

  6 reacties aan “BluRay Review: Ex Machina”

 1.  

  bedankt voor de review, ik ga hem halen.

 2.  

  Zou zweren dat ik al een review gelezen had van deze film op Pruts……. 😛

 3.  

  Klopt Wally, maar dat was geen super duper bluray review. 😉

 4.  

  Ik vond het plot anders verrekte voorspelbaar.
  Redelijk snel in de film kwam deze als meest logisch naar voren.

  Neemt niet weg dat het een erg goede film is met erg bijzondere visuele effecten.
  Zeker het kijken waard voor het juiste publiek.

 5.  

  VHS, laserdisc, dvd, illegale download, blu ray maar nog steeds dezelfde film ;-P

  @Bas
  Helemaal mee eens. Wat jij schrijft staat zowat allemaal in mijn review.

 6.  

  Ik vind het eigenlijk wel verfrissend, heb ik twee meningen waar ik op kan basseren of ik de film ga kijken of niet. En het gaat natuurlijk ook om de extra’s.

 Reageer