Is Avengers: Age Of Ultron Nou Echt Zo Slecht?

Avengers: Age Of Ultron deed de kassa’s van de bioscopen dan wel flink rinkelen, maar de meeste recensenten waren genadeloos in hun oordeel en dat zat de studiobazen van Disney behoorlijk dwars. Nu is Avengers: Age Of Ultron verkrijgbaar op BluRay en wij bekeken hem nogmaals voor je om te zien of deze film nou echt zo slecht is.

Is Avengers: Age Of Ultron Nou Echt Zo Slecht?

PLOT: Als een ‘experiment’ van Tony Stark mis gaat creëert hij per ongeluk de robot Ultron. Deze Ultron ontwikkelt zich dankzij zijn kunstmatige intelligentie razendsnel tot een megalomane wereldverbeteraar, die de wereld wil verbeteren door de mensheid te onderwerpen aan zijn macht en ze uiteindelijk te vernietigen. Dan is het aan de Avengers om deze tegenstander tot stoppen te brengen via een wereldwijd en episch avontuur.

Met een opbrengst van 1.4 miljard kan je Avengers: Age Of Ultron niet bepaald een flop noemen en toch waren de hoge heren bij Disney naar het schijnt niet tevreden met dit vervolg. Dit kwam vermoedelijk door de overwegend middelmatige – tot slechte kritieken op de film alsmede het lage aantal terugkerende bezoekers, die de film dus meermaals gaan bekijken. Als dit verhaal waar is, dan is dat net zoiets als dat de trainer van Barcelona na een 12-0 zege op Real Madrid ontevreden is omdat Messi niet gescoord heeft in die wedstrijd. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat Avengers 2 het eerste smetje is op de clean sheet van Marvel en dat de kritieken beduidend slechter waren dan bij voorgangers als Guardians Of The Galaxy en Captain America: The Winter Soldier, maar om de film dan als een flop te bestempelen? Zelfs Barcelona verliest wel eens een wedstrijd.

Is Avengers: Age Of Ultron Nou Echt Zo Slecht?

Maar de hamvraag blijft dus: is Avengers: Age Of Ultron nou echt zo slecht? Het antwoord daar op is ja en nee. Laten we beginnen bij de ‘nee’, want die is het makkelijkst uit te leggen. Deze film bevat actie in de overtreffende trap en het ziet er allemaal behoorlijk spectaculair uit en het is gewoon een heerlijke popcornfilm die lekker weg kijkt. Onze helden doen weer geweldige dingen en er gaat ontzettend veel stuk, niks aan het handje dus. En dan nu de ‘ja’. Na Guardians en Winter Soldier, die beide geweldige films waren, waarbij de eerste wat meer leunde op humor en de tweede op verhaal en actie, valt Age Of Ultron toch wat tegen. Ons groepje superhelden neemt zich te vaak te serieus en er ontbreekt simpelweg wat te veel lol, iets wat de eerste film wat meer in zich had. Zelf de toevoeging van twee ‘nieuwe’ karakters wil niet helpen, waarbij vooral gezegd moet worden dat de Quicksilver uit deze film lang niet zo cool is als diegene uit de laatste X-Men film.

Is Avengers: Age Of Ultron Nou Echt Zo Slecht?

Ook is Ultron, ondanks de prima vertolking door James Spader, niet een karakter die net als Loki uit de eerste Avengers film (en natuurlijk beide Thor films) onder je huid gaat zitten en hij mist de constante dreiging die zijn voorganger wel had. En zo blijft Ultron een kruising tussen een Terminator en een tv evangelist uit de jaren 80. En The Vision, die het laatste half uur komt opdraven als een soort messias figuur (hij is zelfs waardig genoeg om de hamer van Thor in handen te nemen), is een interessant figuur maar krijgt te weinig de kans om zijn potentieel volledig te benutten. Maar in toekomstige Marvel films zou hij wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Is Avengers: Age Of Ultron Nou Echt Zo Slecht?

EXTRA’S: Het audiocommentaar van regisseur Joss Whedon is zeer informatief en uitgebreid, maar straalt weinig plezier uit. En zijn wat saaie stem doet je soms vermoeden dat je naar Bob Ross zit te luisteren. Maar het geeft je wel een goed inzicht in wat het in houdt om zo’n grote film te maken en voor welke keuzes je dan allemaal komt te staan. We krijgen drie featurettes als bonus, waarvan de twintig minuten durende making of de interessantste is, met de featurette over de locaties als goede tweede. De deleted & extended scenes zijn uit de film gelaten om tijd te winnen, maar hadden in de meeste gevallen prima op hun plaats geweest in de uiteindelijke film. Helaas is er geen mogelijkheid om de film met deze scenes er in te kijken, als een soort director’s cut. En als laatste bonus krijgen we nog de inmiddels gebruikelijke gag reel.

OORDEEL: Avengers: Age Of Ultron is zeker geen slechte film, maar het is ook niet de beste film in het MCU. Met de hete adem van DC comics in de nek zal Marvel na deze film nog beter zijn best moeten doen. Ant-Man was al weer een stap in de goede richting en als we de eerste berichten mogen geloven zal de volgende Captain America weer een return to form zijn. Maar we zullen pas bij Avengers: Infinity War (2018) weten of Marvel echt wat geleerd heeft van zijn fouten en zijn vlaggenschip weer op de juiste koers heeft. Ik geef de film tweeënhalve ster en vooral voor het audiocommentaar en de featurettes krijgt hij er nog eens anderhalve ster bij. Avengers: Age Of Ultron ligt nu in de winkels.

Is Avengers: Age Of Ultron Nou Echt Zo Slecht?

 Reageer