Kopen Of Doorlopen? Jurassic World

Tweeëntwintig jaar na het origineel en veertien jaar na de laatste sequel (Jurassic Park III) was daar dit jaar dan eindelijk het langverwachte Jurassic World. De film haalde aan de box office een opbrengst van bijna 1.7 miljard binnen en staat op plek drie in de lijst van films met de hoogste opbrengst. En nu is dit dino spektakel ook thuis te zien op BluRay, maar komt deze film wel over op het kleine scherm?

 Kopen Of Doorlopen? Jurassic World

PLOT: Jurassic World is al een paar jaar een zeer succesvol ‘pretpark’ maar de roep om een nieuwe ‘attractie’ doet de parkleiding beslissen om een compleet nieuwe dino te ontwikkelen in hun laboratorium. En jawel hoor, deze Indominous Rex weet uit te breken en richt een waar bloedbad aan onder de andere bewoners in het park. Nu is het aan dino-trainer Owen Grady (Chris Pratt) om hem een halt toe te roepen voordat hij alle bezoekers op eet en ook nog de neefjes van park manager Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) te redden die ergens in het park rond zwerven.

Eigenlijk beleefden Jurassic Park en Jurassic World een zelfde soort zomer in de bioscoop, waarbij ze het beiden op moesten nemen tegen een aansprekende tegenstander. Jurassic Park ging in 1993 head to head met Last Action Hero van Arnold Schwarzenegger en won door een glorieuze knock out. Spoel 22 jaar verder en Jurassic World mag het opnemen tegen Avengers: Age Of Ultron. Hierbij was het verschil iets kleiner (namelijk ‘slechts’ zo’n 200 miljoen dollar aan opbrengsten), maar het punt waarop Jurassic World vooral de morele winnaar was waren de kritieken, want die vielen voor Jurassic World een heel stuk positiever uit.

Kopen Of Doorlopen? Jurassic World

En die positieve recensies zijn zeker terecht. De film heeft een waas van nostalgie om zich heen hangen zonder te veel een kopie van het origineel te worden en zo blijft het bij subtiele eerbetonen  en grappige easter eggs. Chris Pratt is misschien niet zo charmant en charismatisch  als in Guardians Of The Galaxy, maar laat wel weer zien dat hij uitstekend een film kan dragen, al is het hele dinofluisteraar gebeuren wel erg ver gezocht. Bryce Dallas Howard laat zien dat zij niet alleen mee doet om de longen uit haar lijf te gillen als het gevaar dreigt, maar laat zonder moeite haar mantelpakje vies worden als ze midden in de actie springt. En zelfs de verplichte kinderen zetten een goede vertolking neer en zijn gelukkig lang niet zo irritant als de kids uit het eerste deel. De dino’s tenslotte zien er geweldig uit en het is niet te zien waar animatronics (‘poppen’) en waar CGI (computereffecten) van ILM gebruikt zijn.

Kopen Of Doorlopen? Jurassic World

De film is niet, zoals de meeste films tegenwoordig, digitaal geschoten, maar old school op echte film. Er is een combinatie gebruikt van 35mm en 65mm film om zo visueel in dezelfde lijn te blijven als zijn voorgangers en dat leverde in de bioscoop (zeker in IMAX 3D) al een prachtig plaatje op. Maar ook thuis ziet de film er heel naturel uit. Voor het artwork van de hoes is gekozen voor de filmposter met Chris Pratt er op en ook al is dat begrijpelijk, er waren zeker mooiere posters die ik liever op de hoes terecht had zien komen. Het menu van deze BluRay werkt met de gebruikelijke icoontjes die we inmiddels van Universal gewend zijn, maar ik ben daar persoonlijk niet zo weg van. Ook geven de beelden die te zien zijn tijdens het menu al het één en ander weg van de film en dus is het zaak om snel je keuze te bepalen.

Kopen Of Doorlopen? Jurassic World

EXTRA’S: Laten we meteen beginnen met datgene wat bij mij altijd goed scoort en wat je veel ziet bij Universal, de digital copy. Zo kan je dus Jurassic World ook nog eens kijken op je telefoon, tablet of pc.We krijgen ook een aantal deleted scenes te zien, die weinig tot niets hadden toegevoegd als ze in de film hadden gezeten. Er is ook een grappig interview tussen Chris Pratt en regisseur Colin Trevorrow dat wat extra informatie geeft. In Welcome To Jurassic World zien we hoe deze film tot stand is gekomen, van het eerste idee, via de casting en locatie tot de daadwerkelijke opnamen. Verder krijgen we een featurette over hoe het er op de set aan toe gaat als de acteurs moeten werken met dino’s die er pas later in gezet worden en hoe het productie- en stuntteam hier mee om gaat. En er zijn ook nog featurettes waarin cast & crew enkele belangrijke scenes bespreken en een rondleiding van Chris Pratt door het innovation center. Helaas is er geen audiocommentaar en had ik ook graag de trailers en artwork zoals productieschetsen en posters gezien, maar de hoeveelheid aan extra’s is nu ook al indrukwekkend.

OORDEEL: Voor sommige mensen zal Jurassic World een tegenvaller zijn, omdat je nooit meer kan herbeleven wat er door je heen ging toen wij meer dan 20 jaar geleden voor het eerst ‘echte’ dino’s zagen op het witte doek. Maar als je dat kan los laten is dit gewoon een geweldige film die perfect aansluit bij de franchise en wat mij betreft absoluut een tweede plek in neemt na het origineel. De serie heeft door Jurassic World een tweede leven gekregen en ik ben heel benieuwd hoe de makers vanaf hier verder gaan. De film zelf geef ik vier sterren en de vele extra’s zorgen er voor dat het totaal zelfs uit komt op vijf sterren. Jurassic World ligt nu in de winkels.

Kopen Of Doorlopen? Jurassic World

Beelden: youtube.com / youtube.com | Foto: epk.tv

  2 reacties aan “Kopen Of Doorlopen? Jurassic World”

  1.  

    Over smaak valt niet te twisten

  2.  

    Over smaak valt zeker wel te twisten, uren en uren lang.

 Reageer