BluRay Review: Shaun The Sheep

Is PrutsFM wel de juiste plek voor een Shaun The Sheep review? Is dat niet meer…ehh…you know, for kids? Wij bekeken de BluRay van Shaun The Sheep: The Movie en kunnen jullie ons oordeel geven over deze Aardman film.

BluRay Review: Shaun The Sheep

PLOT : Shaun is de dagelijkse routine op de boerderij beu en besluit een vrije dag te nemen en dus moet de boer uitgeschakeld worden voor een dagje. Als dat mis gaat en de boer met geheugenverlies in de grote stad terecht komt nemen de varkens de boerderij over. Als hierdoor het leven op de boerderij meer Animal House dan Animal Farm wordt zit er voor Shaun en de overige schapen niks anders op dan op avontuur te gaan naar de grote stad om de boer terug te halen.

Tussen alle rommel op televisie die wij als ouders mee moeten kijken met onze kinderen zit gelukkig ook nog een pareltje als Shaun The Sheep. Shaun komt uit de stal van Aardman (Wallace & Gromit, Chicken Run) en dat betekent dus dat we hier te maken hebben met stop motion in plaats van computer animatie en dat klinkt misschien vreselijk ouderwets, maar het ziet er op televisie en ook in deze bioscoopfilm ontzettend goed uit. De animators weten vaak door een simpele beweging van een mondhoek of wenkbrauw meer emotie over te brengen dan andere studio’s doen met een lading verplaatste pixels.

BluRay Review: Shaun The Sheep

De valkuil waar veel filmmakers die de overstap maken van televisie naar het witte doek maken intrappen is dat ze het verhaal en de actie te groot maken, dit was bijvoorbeeld het geval bij The Simpsons Movie. De makers van Shaun The Sheep weten dit probleem te ontwijken door de grote stad niet te groot te maken, de culture clash voor onze wollige vrienden is op deze manier immers al duidelijk genoeg. Ook is een film een manier om nieuwe karakters te introduceren en dat gebeurt in deze film ook. Trumper is de voornaamste aanwinst, deze dierenvanger zit de hele film de schapen op de hielen maar is natuurlijk geen partij voor de plannetjes die Shaun bedenkt om de boer en zijn vrienden weer terug naar de boerderij te krijgen.

BluRay Review: Shaun The Sheep

Deze Trumper die het asiel (in deze film een dierengevangenis) in de stad runt is een voormalig SAS commando (of hij is het eigenlijk vooral in zijn eigen hoofd) die voor de spannende momenten zorgt, zonder dat het echt eng wordt voor de kleintjes. De humor in de film is vaak subtiel, maar altijd typisch Engels (er zit zelfs een verwijzing naar Monty Python in) en de ‘hoofdrolspelers’ zijn zo aandoenlijk en levensecht dat je al snel vergeet dat je naar poppetjes van een paar centimeter groot zit te kijken en dat is de grote kracht van een goede Aardman film. Overigens wordt er, net als in de serie, in de film niet gesproken en dat draagt alleen maar bij aan de universele aantrekkingskracht van Shaun The Sheep.

BluRay Review: Shaun The Sheep

EXTRA’S: Zoals te verwachten bestaan de extra’s voornamelijk uit making of en behind the scenes featurettes, waarin we zien hoe de magie van stop motion nou werkelijk gemaakt wordt. Ook krijgen we storyboards, animators die scenes naspelen (erg grappig) en een blik in de workshop waarin alle poppen gemaakt worden te zien. Enig nadeel is misschien dat deze extra’s allemaal wat aan de korte kant zijn, de langste is maar twaalf minuten, maar dat kan misschien ook liggen aan de aandachtsspanne van het gemiddelde kind.

OORDEEL: Als je kinderen hebt moet je deze BluRay zeker in huis halen, want je kinderen verdienen kennis te maken met stop motion en horen niet op te groeien in een wereld waarin alles wat ze zien uit een computer komt. Als je geen kinderen hebt…moet je deze BluRay zeker in huis halen, want Shaun The Sheep kan zich prima meten met Aardman classics als Wallace & Gromit of Chicken Run. Shaun The Sheep heeft zijn vier sterren dik verdiend en ligt nu overal in de winkels.

BluRay Review: Shaun The Sheep

Beelden: youtube.com / youtube.com | Foto's: variety.com / telegraph.co.uk / lumieredvd.be

 Reageer