Review - Straight Outta Compton

Het verhaal van een van Amerika’s meest beruchte artiesten allertijden Niggaz wit Attitudes (beter bekend als N.W.A.) is er nu ook in filmvorm. Hoewel een N.W.A. fan de geschiedenis achter de groep zal kennen, is het voor de doorsnee persoon onbekend terrein. Dit terwijl het zeker een verhaal is die het verdient om gehoord te worden. Met de release van Straight Outta Compton is het nu ook tijd voor het grote publiek om kennis te maken met de mannen van N.W.A.

Review - Straight Outta Compton

Plot: Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, DJ Yella, MC Ren, The D.O.C. en Arabian Prince. Hoewel de laatste twee genoemde niet in de film voorkomen, zijn dit alle originele leden van N.W.A. In Straight Outta Compton (hierna S.O.C.) volgen we de rappers vanaf de tijd dat de groep gevormd werd tot aan de dood van Eazy-E. Hier tussen in krijgen we veel van de ongein, problemen en drama te zien die deze pioniers van de Gangsterrap samen hebben meegemaakt.

Waar te beginnen met S.O.C.? Belangrijk om te noemen is dat Dr. Dre en Ice Cube hebben meegewerkt aan de film als producenten en de zoon van de laatstgenoemde vertolkt zelfs de rol van de jongere versie van zijn vader. Het is dus duidelijk dat de juiste mensen mee hebben gewerkt aan S.O.C. om het zo authentiek mogelijk te maken.

De hele film wordt overgoten met een geel filter. Dat klinkt storend, maar past bij het gevoel van de film. De harde straten van Compton worden goed in beeld, maar ook ten gehore gebracht in de soundtrack die grotendeels bestaat uit materiaal van N.W.A. Hoewel het gros van de soundtrack bestaat uit grove Hip-hop maakt het gelukkig wel af en toe ruimte voor een meer klassiek filmgeluid.

Review - Straight Outta Compton

Met bijna 2,5 uur is S.O.C. zeker geen korte zit. Er moet een geschiedenis van bijna 10 jaar verteld worden waar veel mensen aan deelnemen en constant wisselende relaties tot elkaar hebben. Hierdoor voelt de film gehaast aan, maar vreemd genoeg tegelijkertijd ook langdradig. Met momenten lopen er meerdere verhaallijnen door elkaar en worden nieuwe personages in rap tempo geïntroduceerd, waardoor het een warrig geheel word.

Review - Straight Outta Compton

Dit alles bij elkaar geeft me het gevoel dat S.O.C. beter had gewerkt als een miniserie. Op die manier was er meer tijd geweest om de rijke geschiedenis beter uit te diepen, zonder de chaos die een beperkte speelduur met zich meebrengt. Ik was namelijk erg geboeid door de heren van N.W.A, waar ze vandaan komen, hun afzonderlijke persoonlijkheden, de ruzies die ze hadden en voornamelijk de ontwikkeling die ze allemaal hebben doorgemaakt. Het was jammer om te zien dat er niet voldoende tijd was om het hele verhaal te vertellen.

Review - Straight Outta Compton

Oordeel: S.O.C. is een waar Hip-hop festijn. Veel grote namen maken een verschijning wat het voor een Hip-hop liefhebber een feest der herkenning maakt. Geweld, naakt, grofgebekte gangsters- rappers: het komt allemaal in overvloed voor in S.O.C. Centraal hierbij staan natuurlijk de mannen van N.W.A.: hun snelle opkomst, confrontatie met autoriteit, onderlinge conflicten en de onvermijdelijke ondergang. Al met al geeft S.O.C. voornamelijk een korte geschiedenis van N.W.A. en is het een mooi eerbetoon aan Eazy-E. Hoewel de film te kampen heeft met tempoproblemen liet het mij vooral achter met een drang om meer te weten te komen over de avonturen van N.W.A.

Straight Outta Compton draait vanaf 3 september in de bioscoop.

Review - Straight Outta Compton

 

[dil dil = 104645]

 

 

 Reageer