okt 082019
 

Het is herfst en dat gaat altijd gepaard met een aantal zekerheden; de bladeren vallen van de bomen, het wordt kouder, de chocoladepepernoten liggen al weken in de winkels én de nieuwe FIFA is uit! Maar voelt deze FIFA als een zonnige herfstdag of trekt deze game je al langzaam in een onvermijdelijk winterdip?

Een nieuw jaar, een nieuwe FIFA. Zover niets nieuws. Maar ik hoor jullie denken… Wat is er dan wél nieuw? Laten we beginnen met de meest opvallende vernieuwing. Na 15 jaar trouwe dienst zijn Youri Mulder en Evert ten Napel vervroegd met pensioen gestuurd en vervangen door Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Nooit meer zul je Evert horen zeggen: “Wat een mooie duik, een snoek is er niks bij!”, “Hij zet een tackle in!” en “Goede bal, maar hij heeft even de bal nog niet.”

Op zich keek ik, net als jullie waarschijnlijk, uit naar deze verfrissende verandering. Helaas is het geen verbetering. Het commentaar van Sierd en Jeroen klinkt echt amateuristisch. Ok, heel af en toe bemerkte ik een kleine glimlach bij mezelf bij uitspraken als: “De keeper mag in z’n handjes knijpen. Nou dat kan hij beter niet doen anders houdt hij de bal niet tegen”, maar daar bleef het wel bij Er lijken wel minimaal 5 spelers per helft op de brommer te zijn met de bijbehorende geluiden en laat me je zeggen; die shit gets old real fast. Het commentaar staat hier dus weer lekker op Spaans of Italiaans.

Waar FIFA 19 vorig jaar vernieuwde met allerlei nieuwe spelmodi in de aftrap modus, komt FIFA 20 met ‘Volta’. Een soort van FIFA Street, maar dan geïntergeerd in de normale FIFA game. Hiermee is het aanbod een stuk diverser geworden. Het voetbal wordt van het veld afgehaald en gaat terug naar de roots op pleintjes en veldjes in de buurt.

De storymode van Volta is de vervanger van The Journey. Het cliché-matige verhaal is nogal cheesy, maar de voice-acting is zowaar best wel aardig. Het is een leuke afleiding als je het normale voetbal even zat bent, maar meer ook niet. EA probeert iets toe te voegen maar doet dat nauwelijks. Het is eigenlijk gewoon FIFA Street, maar dan zonder de fun, skillmoves en gamepay.

Een grote frustratie in vorige FIFA’s (en met name 19) was dat je als doorgebroken aanvaller, toch altijd makkelijk bijgebeend kon worden door langzamere verdedigers. In FIFA 20 is hier goed naar gekeken. De onderlinge verschillen hebben echt invloed en maken dus daadwerkelijk een verschil. En hoewel Ronaldo en Messi er niet meer vandoor kunnen gaan als een raket, kunnen ze wel daadwerkelijk hun voorsprong behouden ten opzichte van een verdediger door hun hogere niveau van dribbelen.

De nadruk ligt in FIFA 20 wat meer op de één-op-één mandekking en duels. Mocht je niet persé de snelheid hebben maar wel de skills, kun je nu met wat meer finesse een speler omspelen om bijvoorbeeld de bal daarna mooi door te spelen naar een medespeler. De verdediging is ook een beetje op de schop genomen. De manier waarop je balbezit probeert te krijgen heeft meer invloed op de uitkomst van die actie. Hoe cleaner de tackle, hoe groter de kans op balbezit. Ook de statistieken spelen hierin een grote rol. Een top verdediger als onze eigen Virgil van Dijk zal de bal makkelijker in bezit krijgen dan een bijvoorbeeld een Frenkie de Jong.

In FIFA 20 werd het getimed afmaken geïntroduceerd. Een feature die op papier leuk leek, maar in de praktijk tot maar weinig harde poeiers op goal resulteerde. In FIFA 20 is hier op voortgeborduurd door een nieuwe feature toe te voegen waarbij je de bal een klein tikje voor je uit kunt geven om jezelf net dat beetje extra ruimte te geven om op goal te knallen. Dit lukt niet vaak, maar als het lukt is het heerlijk.

De vrije trappen en penalties zijn ook op de schop genomen. En dat mocht verdomme ook wel, want hoewel het krijgen van een vrije trap of penalty in het echte leven een groot voordeel is, is het een soort vloek als je ‘m in FIFA krijgt. Je hebt nu meer controle over welke kant de bal op schiet.

Bij een nieuwe FIFA is het altijd uitkijken geblazen naar de soundtrack, want holy hell wat zijn er veel pareltjes voortgekomen uit die game. Artiesten staan in de rij om maar op de nieuwe FIFA te komen, want je weet dan gegarandeerd dat je een hit te pakken hebt. In ieder geval zul je in miljoenen huishoudens te horen zijn. Ook dit jaar valt deze zeker niet tegen en door de Volta gameplay zitten er ook wat meer dikke beats in en wat minder obscure bandjes.

Al met al weet de nieuwe FIFA waar weinig indruk te maken. Ik denk dat deze formule inmiddels echt wel uit ontwikkeld is. De game is misschien wel dan wel realistischer, maar niet persé leuker. De spelers spelen te dicht op elkaar, er vallen veel te veel rebound goals en we moeten anno 2019 nog steeds per potje verdomme alle trainers uitzetten! Volta leek veelbelovend, maar als ik een goed potje FIFA Street wil spelen sluit ik m’n Playstation 2 wel weer aan.

FIFA 20 krijgt van mij 2,5 ster.

 

 Reageer