Straight Outta Compton: Beste Biopic Ooit?

Er is sinds het bekend maken van de nominaties veel te doen geweest over het witheidsgehalte van de Oscars. Zo was Straight Outta Compton vorig jaar een grote hit die ook nog eens goed ontvangen werd door de recensenten, maar toch kwam deze biopic er maar bekaaid af met enkel een nominatie voor ‘original screenplay’. Is deze nominatie een terechte weerspiegeling van de film of had Straight Outta Compton veel meer verdiend? Wij bekeken de BluRay om onze ongezouten mening te geven.

 Straight Outta Compton: Beste Biopic Ooit?

PLOT: De opkomst en ondergang van rapgroep N.W.A

Een biografische film oftewel een biopic is altijd een tricky iets. Ten eerste is het natuurlijk altijd maar de vraag of de persoon waar de film over gaat wel een groot publiek aanspreekt. Ten tweede is het bronmateriaal altijd heel belangrijk. Een autobiografie zal bijvoorbeeld alleen de kant van het onderwerp kiezen en dus vaak een eenzijdige kant laten zien, terwijl een ongeautoriseerde biografie een meer compleet beeld zal laten zien, maar dan blijft wel de vraag wat er allemaal waar gebeurd is en wat niet. En ten derde is de mate van betrokkenheid van het onderwerp bij het maken van de film een bepalend punt. Laten we nu eens N.W.A aan deze criteria toetsen.

N.W.A was eind jaren 80 de eerste gangsta rap groep die ,vooral in Amerika, mateloos populair was met hun teksten vol brute eerlijkheid. Deze stroming zou een groot delen van de jaren 90 rapmuziek bepalen. De film is niet gebaseerd op een biografie, maar is een original screenplay die een boeiend verhaal vertelt over de vele strubbelingen binnen de groep. Dr. Dre en Ice Cube zijn de producenten van deze film en dat zorgde voor de nodige kritiek over bijvoorbeeld het totaal niet aan bod komen van de losse handjes van Dre, die meerdere keren beschuldigd is van geweldpleging tegen verschillende vrouwen. Maar dan moet ik wel zeggen dat de makers van de film duidelijk een keuze hebben gemaakt om de film zoveel mogelijk te richten op het muzikale deel en dat zij bij alle leden van de band hun privé leven maar minimaal aan bod laten komen.

Vooral het eerste deel van Straight Outta Compton is een mooie weergave van hoe de band bij elkaar is gekomen, de opname van hun eerste album en de eerste tournee. Het verhaal loopt lekker vlot en het is een goed inzicht in de muziekbusiness. Maar het tweede deel van de film, vanaf het moment dat N.W.A uit elkaar begint te vallen, is te gehaast en er zijn te veel verhaallijnen die in een kleine drie uur (ik keek de director’s cut, die zo’n 20 minuten langer is dan de bioscoopversie) tot een goed einde moeten worden gebracht. De makers hadden er beter aan gedaan om de focus alleen op N.W.A te houden en de carrières van Ice Cube en Dre slechts even kort aan te tikken. En dat zeker nu Straight Outta Compton zo’n groot succes is geworden, want nu is er eigenlijk geen mogelijkheid meer om een ‘sequel’ te maken over het leven na N.W.A van Ice Cube en Dr. Dre. En dat terwijl het leven Dr. Dre juist prima geschikt zou zijn voor een biopic.

Er moet wel een dikke pluim naar de casting director, want de gehele cast laat een zeer puike vertolking zien. Deze cast, die voornamelijk bestaat uit (redelijk) onbekende acteurs doen je zelfs af en toe vergeten dat je naar een film zit te kijken en niet naar een documentaire. Degene die er vooral uit springt is O’Shea Jackson Jr. (de zoon van Ice Cube) die hier in zijn debuut een geweldige indruk achter laat in zijn rol als Ice Cube. Maar ook Jason Mitchell en Corey Hawkins als respectievelijk Eazy-E en Dr. Dre zijn goed op dreef en Jackson en/of Hawkins hadden zeker niet misstaan tussen de genomineerden voor beste bijrol bij de komende Oscar uitreiking. Tussen al deze jonge honden is er ook een plek ingeruimd voor ‘veteraan’ Paul Giamatti, hij speelt de rol van manager Jerry Heller. En ondanks dat hij vooral de zaken goed regelde voor zichzelf komt hij toch over als een beminnelijk man, die Eazy-E als een vaderfiguur onder zijn hoede neemt en in het begin de zowat de enige is die in N.W.A gelooft.

EXTRA’S: Bij aankoop van deze schijf krijg je Straight Outta Compton drie keer, de bioscoopversie, de director’s cut en een gratis digital copy. Andere extra’s op deze release zijn helaas gericht op mensen die niet de aandachtsspanne hebben om uitgebreide bonus features te gaan bekijken. Zo zijn de deleted scenes die je kan bekijken vaak maar letterlijk enkele seconden lang. En zijn de zes featurettes die half over de productie gaan en voor de andere helft N.W.A leden zijn die herinneringen ophalen allemaal ook maar enkele minuten lang. Dan is het audiocommentaar van regisseur F. Gary Gray een prima uitkomst voor diegenen die wel wat meer achtergrondinformatie over de film willen hebben. Gray vertelt in dit commentaar tot in detail over het maken van de film en dat doet hij op een zeer prettige manier. Misschien is het een goed idee om deze man de volgende keer een productie vlog te laten bijhouden tijdens de opname van de film.

OORDEEL: Straight Outta Compton is zeker niet de beste biopic ooit gemaakt, maar in het subgenre van muzikale biopics is het wel een geslaagde film. Wel was het beter geweest als de makers iets kritischer hadden gekeken naar het verhaal, want dat is nu toch wat rommelig. De jonge acteurs spelen met een enthousiasme dat je de film in trekt en vooral Ice Cube Jr. is een ontdekking. Deze film zal voor de N.W.A fans niks nieuws te bieden hebben, maar is voor mensen die de groep niet of niet zo goed kennen een mooi startpunt om zich meer te verdiepen in de muziek van deze rappers. Straight Outta Compton ligt vanaf nu in de winkel.

Straight Outta Compton: Beste Biopic Ooit?

 Reageer