Waarom Je Spy Moet Gaan Kijken

Met enige angst voor wat zou komen deden wij de BluRay van Spy in de speler. Dit werd natuurlijk twee uur flauwe lol die je normaal zou verwachten in een doorsnee Adam Sandler film. Maar nee hoor, wat we te zien kregen was met gemak de beste komedie van 2015 en misschien zelfs wel gewoon één van de beste films van dit jaar.

Waarom Je Spy Moet Gaan Kijken

PLOT: Als de identiteit van alle CIA agenten in de handen komt van een wapenhandelaar is de Amerikaanse geheime dienst genoodzaakt om creatief te denken en besluiten ze desk jockey Susan Cooper op een geheime verkenningsmissie te sturen. Maar voor ze het weten zit zij midden in de actie en gaat ze op haar eigen onnavolgbare manier het gespuis te lijf.

Als je het plot zo leest verwacht je misschien een parodie, maar dat weten de makers van Spy gelukkig te voorkomen. Nee, dit is absoluut geen spoof die vol zit met super flauwe grappen en onderbroeken lol. En ook al is het gegeven van de film niet nieuw toch weten ze van Susan Cooper (Melissa Mc Carthey) als ‘fish out of the water’ een type te maken die meer Jason Bourne dan Johnny English is. De humor is vaak hard en inktzwart en de actie is dat ook. Het gevecht van Cooper en een vrouwelijke huurmoordenaar komt zelfs heel dicht in de buurt van een Jackie Chan film wat betreft choreografie en het gebruik van keukengerei als wapens.

Waarom Je Spy Moet Gaan Kijken

De gehele leading cast is een genot om naar te kijken en er is dan ook geen zwakke schakel te vinden. Jude Law speelt de jetset CIA agent die veel weg heeft van de Roger Moore versie van 007, maar later in de film een andere kant van zichzelf laat zien. Melissa Mc Carthy zet haar beste prestatie neer sinds Bridesmaids (ook een film van regisseur Paul Feig) al slaat ze in het eerste deel van de film af en toe iets door in haar onzekere gewauwel. Maar de absoluut beste rol is voor Jason Statham, die als bad ass CIA agent laat zien over een enorm komisch talent te beschikken. Statham is de agent die niks volgens het boekje wil/kan doen en zichzelf de stoerste mens op aarde vind, maar ondertussen zo subtiel is als een olifant in een porseleinkast. We hopen dan ook van harte dat we hem in een spin off gaan zien, want hij is ronduit briljant en hilarisch.

Ook Miranda Hart, die de rol van Nancy speelt is geweldig bezig. Zij wordt per ongeluk mee gesleept in het avontuur van haar viendin Susan en is heerlijk klungelig. Enige minpuntjes in deze prima cast zijn de bad guys, zij halen niet het niveau van hun CIA collega’s. Al moet gezegd worden dat Rose Byrne als Rayna Boyanov zich nog wel kan meten met de overige hoofdrolspelers. En ja, zelfs 50 Cent zet een goede performance neer.

EXTRA’S: Deze uitvoering bevat de theatrale versie en de extended cut, die tien minuten langer is. Het audiocommentaar van regisseur Paul Feig en een aantal belangrijke mensen van zijn crew (onder andere de fight coordinator en de eerste cameraman) is uitermate informatief en boeiend om naar te luisteren. Verder zit deze schijf bomvol met extra’s (ruim twee uur) zoals verlengde en deleted scenes, meerdere gag reels en een hele zooi featurettes die je een blik geven op de set en gelukkig is er ook een featurette over Rick Ford (Jason Statham). Ook de zeer uitgebreide making of ontbreekt niet. Verder is er nog een gallery en de trailer.

OORDEEL: In het audiocommentaar zegt Paul Feig al hoe dit soort films al snel een parodie kan worden als je de grappen te ver door drijft en gelukkig is het dat niet geworden, want de toon van de film is nu precies goed en de meeste komedie wordt met een stalen gezicht gebracht door topacteurs die duidelijk plezier hebben in hun rol. Deze film heeft mij positief verrast en ook meer vertrouwen gegeven in de Ghostbusters reboot die Feig nu aan het maken is. Maar als hij daar klaar mee is moet hij absoluut een sequel maken van Spy…of een Rick Ford stand alone film. Spy heeft zijn vijf sterren dik en dik verdiend en ligt nu overal in de winkel.

Waarom Je Spy Moet Gaan Kijken

  Een reactie aan “Waarom Je Spy Moet Gaan Kijken”

  1.  

    Nooit gezien altijd al willen zien, op de een of andere manier nooit het initiatief genomen om em te kijken, maar deze review gaat me daar zeker bij helpen!

 Reageer