Ha-do-ken! Het is al iets meer dan 30 jaar geleden dat de eerste Street Fighter uit kwam en Capcom viert dat met Street Fighter 30th Anniversary Collection. Een collectie van 12 Street Fighter-titels rechtstreeks vanuit de ‘90’s op je beeldscherm. Is dit een zoveelste manier om je een opgewarmd prakje te laten kauwen? Of voegt deze collectie écht iets toe aan je leven?

Stel je voor… Het is 1991… Je bent 9 jaar oud en je komt na je judo-les uitgeput de snackbar binnen aan de hand van je moeder voor wat welverdiende patatjes.

Terwijl je wacht op je bestelling hoor je uit de hoek van de snackbar rare olifanten geluiden uit de nieuwe arcadekast komen. Je besluit even te kijken en ziet een karateka en een Indiër elkaar te lijf gaan met allerlei vette moves. Het was de geboorte van de liefde voor de vetste fighting game ooit… Street Fighter 2!

Street Fighter 30th Anniversary Collection laat mij nu, bijna 30 jaar later, dit gevoel herbeleven op de PS4. Door een collectie te maken van 12 perfecte ports van de arcade-versies van deze game, hoef ik niet meer stiekem guldens te jatten uit m’n moeders piekenpijp, maar heb ik ze allemaal tot mijn beschikking. Een heerlijk gevoel.

Dat het ports zijn van de arcade-versies merk je goed. Deze versies speelden namelijk vele malen lekkerder en sneller dan de console versies die toch moeite hadden met de graphics en snelheid destijds. Ook zijn arcade-versies moeilijker dan console-versies. Waarschijnlijk om meer guldens uit je zakken te kloppen, maar dat zullen we nooit zeker weten.

Omdat we vroeger natuurlijk in een vierkante 4:3 wereld leefden, laat Street Fighter 30th Anniversary Collection je kiezen uit verschillende beeldverhoudingen en filters. Zo kun je spelen in de standaard 4:3 verhouding met zwarte balken langs de zijkant, fullscreen spelen in een uitgerekt formaat of 4:3 met de originele ombouw van de arcadekast eromheen. Een coole feauture, maar het leidt naar mijn mening best af en omdat het zonde is niet de volledige capaciteit te benutten van je dure flatscreen, ging mijn voorkeur toch uit naar zonder filter en rand.

Qua gameplay moet ik bekennen dat ik liever de knoppen van de arcadekast ter beschikking had of op z’n minst een Super Nintendo-controller met D-pad, want de moves zijn wel vrij lastig te maken met de PS4 controller.  Een aandachtspuntje voor de liefhebber.

Trouwens, wacht eens even… Street Fighter 2? Bestond er eigenlijk een Street Fighter 1? Jazekers, ook deze game uit 1987 is opgenomen in deze collectie. Voor de volledigheid natuurlijk leuk, maar langer dan 5 minuten plezier heb ik er niet aan kunnen beleven, want ja… Niet alles was vroeger beter zullen we maar zeggen.

Wat ik dan wel weer heb geleerd is dat Sagat in dit deel zijn kenmerkende litteken heeft opgelopen door Ryu’s shoryuken-move. Zo zie je maar weer, toch iets geleerd. Mijn moeder zei altijd: “Als je écht wil groeien, moet je iedere avond ietsje slimmer naar bed gaan dan dat je wakker werd.

Street Fighter 2 kwam uit in 1991. Street Fighter 30th Anniversary Collection heeft 5 versies van deze game opgenomen in de collectie. Stuk voor stuk evoluties van de vorige versie. Zo kon je in de Champions Edition van 1992 voor het eerst dezelfde character kiezen in een versus match. Daarvoor had je vette pech als je vriendje eerder Ryu of Guile koos dan jij. Niet in te denken als je beseft hoeveel characters je later kon kiezen. Ik heb even de vrijheid genomen een overzicht te maken van alle versies het ‘character select’-menu… Over evolutie gesproken.

1993 bracht Super Street Fighter 2. Een gloednieuwe intro, betere en supersnelle gameplay en bovendien 4 nieuwe vechters waaronder de op Bruce Lee-gebaseerde Fei Long.

In 1995 kwam de eerste Street Fighter Alpha uit. Een versie die zich afspeelt tussen Street Fighter 1 en Street Fighter 2. Ryu en Ken zijn in deze versie ook duidelijk jonger. Street Fighter Alpha kwam met een andere grafische stijl vol mooie anime-achtige animaties en sound fx. De roots van de Alpha serie liggen meer bij Street Fighter 1, waardoor spelers als Adon en Birdie hun terugkeer maakten.

Latere versies van de Alpha-serie perfectioneerden de gameplay en kwamen met nog meer kleurrijke characters waaronder mijn favoriet Sakura, een Japans schoolmeisje die Ryu adoreerde.

In 1997 introduceerde Capcom Street Fighter 3. De fans waren sceptisch, want deze game oogde heel anders. Maar iedereen was snel om, want heilige poep… Zo mooi en vloeiend was een Street Fighter game nog nooit! In een tijd waarin 3D games de shit begonnen te worden, bleef Street Fighter 3 trouw aan zijn 2D-roots. De laatste versie van deze game; ‘Street Fighter 3: Third Strike’ is dan ook één van de mooiste Street Fighter games die er is.

Voor de echte fans van de serie is er een digitaal museum. Een collectie van concept artwork en een bak aan achtergrond info waar je u tegen zegt. Zelfs als je gewend bent te tutoyeren. Zo kwam ik bijvoorbeeld dit interessante artwork tegen uit 1988, waarin de eerste concepten zijn ontstaan voor de 8 vechters van Street Fighter 2.

En wist je dat Ken houdt van skateboarden en z’n lievelingsgerecht pasta was? En dat hij een hekel had aan soap-series? Nee hè?

Om jezelf te belonen op een portie kippenvel kun je even de gehele soundtrack uit je speakers laten knallen en je laten overgieten met de nostalgische klanken die voor altijd een plekje in je hart hebben veroverd.

Ondanks de 12 versies die de Street Fighter 30th Anniversary Collection aan je voorschotelt, zijn er slechts 4 versies online speelbaar. Nu zijn dat wel de 4 beste versies van de games, maar mocht je nu per sé de slechtste versie van Street Fighter 2 willen spelen tegen je oude jeugdvriend heb je pech.

De servers zijn over het algemeen stabiel. De matches lopen gewoon goed, tenzij je een tegenstander treft met een wat slechtere internetverbinding. In dat geval kan het nog wel eens wat controllers kosten uit frustratie. Juist bij een game waarbij iedere seconde nu net het verschil kan maken tussen keihard kontschoppen of met je muil op de grond eindigen is lag iets wat je niet kunt gebruiken.

Street Fighter 30th Anniversary Collection is de meest complete 2D-Street Fighter collectie die er is. Het is een genot om door de hele evolutie van de serie heen te spelen. Of de collectie z’n geld waard is voor 12 oude games vraag ik me af, maar de nostalgische gevoelens de bij me naar boven komen zijn in ieder geval onbetaalbaar. Ik bedoel, om even terug te komen op hoe ik dit verhaal begon en de cirkel rond te maken; zet de frituurpan aan en laat iemand halverwege je potje roepen dat je eten klaar is en je zou het verschil met 1991 bijna niet merken.

Street Fighter 30th Anniversary Collection is verkrijgbaar voor de PS4, XBOX One, Steam en de Switch en krijgt van mij 4 sterren.

 Reageer