Review: Ant-Man

Ant-Man staat aan het front van de vele superheldenfilms die de komende jaren moeten uitkomen. Gelukkig weet Ant-Man zich te onderscheiden van de gemiddelde superheldenfilm door de hoofdrol en het plot. Hoewel het in zijn kern een simpele actiekomedie is, biedt deze film voldoende creativiteit, humor, mooie beelden en een verfrissende insteek om het tot een constant vermakelijk geheel te brengen. Ant-Man laat zien waarom minder soms meer is.

Review Ant-Man

Wat heeft een superheldenfilm nodig om het tot een superheldenfilm te maken? Allereerst een held natuurlijk. Vervolgens heb je een schurk nodig met een kwaadaardig plan (spoilers: meestal zal dit wereldoverheersing of wereldvernietiging zijn). Tot slot een berg aan actiescènes tussen de eerdergenoemde held en schurk, totdat de schurk uiteindelijk verslagen is. Hoewel Ant-Man zowel een held als een schurk heeft, vervullen ze hun rol niet op traditionele manier.

Review: Ant-Man

PLOT: Scott Lang, gespeeld door Paul Rudd, mag net uit de gevangenis vertrekken na een miljoenenkraak die hij had gepleegd. Om niet veel van het plot weg te geven, zal ik maar zeggen dat de keuzes die hij als vrij man maakt hem uiteindelijk in het Ant-Man pak doen belanden. De film begint een beetje traag, maar na een klein half uur verhoogt het tempo en vermindert ook niet. Alle personages worden snel geïntroduceerd, waaronder ook de bad guy Daren Cross, het hoofd van een innovatief technologiebedrijf. Jammer genoeg mist deze persoonlijkheid en heeft hij geen beschikking over superkrachten. Dit laatste is niet een slecht iets, aangezien de film daardoor niet alleen draait om een krachtmeting tussen goed en kwaad. Het biedt de mogelijk voor een plotopzet die je niet vaak ziet in een superheldenfilm.

In de hele film lang wordt toegewerkt naar een grote inbraak. Hierdoor kijkt Ant-Man haast meer weg als Mission Impossible dan een superheldenfilm. Dit voelt verfrissend aan, want de spanning is subtiel en actie is er voldoende, maar overheerst niet. De showdown met de schurk wordt voor het allerlaatst bewaard wat de film tot een mooi geheel brengt.

Review: Ant-Man

De humor, die voor een groot deel moet komen van de vrienden van Ant-Man, is talrijk en van een goed niveau. Waar ik de grappen in veel Marvel films soms ongepast vind (wanneer een stad verwoest wordt en de hoofdrollen gezellig woordgrappen aan het uitwisselen zijn), is dit bij Ant-Man niet het geval door de veel kleinere schaal waarop deze film zich afspeelt. Over kleinere schaal gesproken; Ant-Man beleeft zijn sterkste momenten wanneer de held zijn krimpkrachten gebruikt. De effecten van de kleine man in alledaagse omgevingen is prachtig in beeld gebracht en er wordt creatief omgesprongen met de mogelijkheden die de krimpkracht biedt.

[dil dil = 105113]

Tot slot vertrouwt de film op een aantal clichés, en lijkt de wetenschappelijke kant van het verhaal niet altijd te kloppen, maar in een film als deze kun je dat verwachten, dus dat mag de pret niet al te veel drukken.

Oordeel: Ant-Man is een Marvelwaardige film die zeker een bioscoopbezoek verdient. Het is een creatief werkje geworden met een juiste balans tussen humor, actie en spanning. De rollen worden goed neergezet en de film verveelt zelden. De aparte aanpak van het verhaal is een fijne afwisseling binnen het superheldendomein. De film zit vol met gelikte momenten en heeft een spectaculair einde. Een aanrader voor de liefhebber van het actiekomedie genre.

 Ant-Man draait vanaf 23 juli in de bioscoop.

Ant-Man sterren rating

 Reageer