PrutsFM Kijktip: 10 Cloverfield Lane

In 2008 was Cloverfield een groot succes en dus zaten wij dan ook vol verwachting op de bank toen 10 Cloverfield Lane binnen kwam. Zou deze film het halen bij de geweldige eerste film? Je leest het in onze BluRay recensie.

 PrutsFM Kijktip: 10 Cloverfield Lane

PLOT: Na een ernstig auto-ongeluk wordt een jonge vrouw wakker in een kelder en vreest ze dat ze is ontvoerd. Haar ‘ontvoerder’ blijkt een doomsday prepper die beweert dat hij haar leven heeft gered en dat er een verschrikkelijke aanval heeft plaatsgevonden waardoor de wereld onbewoonbaar is geworden. Maar, is dat wel de waarheid?

Laat ik meteen één ding duidelijk maken, 10 Cloverfield Lane is geen directe sequel op Cloverfield. We komen er dus niet achter hoe het verder is gegaan in New York en of de alien monsters daar nog steeds huis houden, niks van dit alles. J. J. Abrams noemt deze film dan ook zelf een “bloedverwant” in plaats van een sequel. Maar deze Cloverfield is wel minstens net zo spannend als de eerste film en misschien zelfs nog wel spannender. Weg zijn de schokkerige beelden en de weidse actie  die zich over een hele stad ontvouwt, nu speelt het hele verhaal zich af binnen in een claustrofobische ondergrondse bunker. Hoofdrolspeelster Michelle, een geweldige Mary Elizabeth Winstead, neemt ons mee van de ene emotie naar de andere terwijl ze probeert te ontdekken of Howard, de even geweldige John Goodman, nou haar redder of verknipte ontvoerder is.

Het feit dat Howard haar het eerste deel van de film in onzekerheid laat helpt ook niet bepaald mee om een vertrouwensband op te bouwen tussen de twee. Pas later, als Michelle met eigen ogen de gevolgen van ‘de aanval’ ziet accepteert ze het feit dat ze voor lange tijd zal moeten bivakkeren met Howard en de andere bewoner, Emmett. Maar net als het leven ondergronds zijn ‘normale’ gangetje gaat ontdekken Michelle en Emmett een geheim uit het duistere verleden van Howard. En dan besluiten de twee dat een leven bovengronds een fraaier vooruitzicht is dan bij Howard te blijven.

Maar Howard zal ze niet zo maar naar buiten laten lopen en ziet de situatie in de bunker als een soort gezinnetje, en dus moeten Michelle en Emmett met de beperkte bewegingsvrijheid die ze hebben extra voorzichtig zijn bij de uitvoering van hun plan. Op deze manier ontstaat er een super spannend kat en muis spel, waarbij je meerdere malen op het puntje van je stoel zal zitten.

PrutsFM Kijktip: 10 Cloverfield Lane

EXTRA’S: Cloverfield Too gaat dieper in op de motivatie om het in de ‘sequel’ over een compleet andere boeg te gooien. End Of Story is een extra die mooi op de voorgaande extra aansluit en nog wat verder uitlegt waarom deze film geen directe sequel is geworden. Kelvin Optical is een extra van ongeveer tien minuten die je een goed beeld geeft in de wereld van de visual effects afdeling. Verder krijgen we nog korte featurettes over het design van de bunker, het ontwerpen van het gaspak dat Michelle maakt, de special effects en de filmmuziek. Verder krijgen we nog het audiocommentaar van regisseur Trachtenberg en producent Abrams, dat erg boeiend is, maar helaas niet te beluisteren is met Nederlandse ondertiteling.

OORDEEL: 10 Cloverfield Lane mag dan wel geen vervolgfilm zijn in de letterlijke zin van het woord, maar toch zullen liefhebbers van Cloverfield niet teleurgesteld zijn na het zien van deze film. Het vuurwerk komt deze keer niet van een monster dat een hele stad met de grond gelijk maakt, maar van de acteurs die alle drie een geweldige vertolking laten zien. Maar ook als je de eerste film niet hebt gezien is 10 Cloverfield Lane een absolute aanrader, die je het beste kunt kijken zonder enige voorkennis. De film biedt volop spanning en actie ook al speelt bijna het hele verhaal zich af in de kleine ruimte van een ondergrondse bunker. 10 Cloverfield Lane ligt nu overal in de winkels.

PrutsFM Kijktip: 10 Cloverfield Lane

Beelden: youtube.com / youtube.com | Foto: tinsel.tv

 Reageer