Is Dope Stiekem De Beste Film Van 2015?

En zo ben ik al weer aangekomen bij mijn laatste BluRay review van 2015 en die eer is aan Dope, een film geproduceerd door Pharrell Williams. Maar voordat alle Pharrell haters stoppen met lezen, Dope is een film waar je echt…Happy van wordt.

Is Dope Stiekem De Beste Film Van 2015?

PLOT: Drie vrienden krijgen zonder dat ze het weten een flinke hoeveelheid drugs in handen. Vanaf dan worden ze op de hielen gezeten door allerlei schimmige figuren die het op hun dope hebben voorzien.

Dope gaat over drie vrienden die in Inglewood wonen, nou niet bepaald de beste buurt van Los Angeles, en meer interesse hebben in school en jaren 90 hiphop dan in het bendeleven. Als Malcolm (Shameik Moore) en zijn vrienden uitgenodigd worden op een feestje van een bendeleider winnen de hormonen het van de hersenen en besluiten ze toch te gaan. Het feest eindigt echter in een schietpartij, waarna Malcolm de volgende ochtend wakker wordt met een rugtas vol MDMA en een leven vol problemen. Een rivaliserende bende wil de tas met drugs in handen krijgen en de grote dealer achter de partij wil dat Malcolm en zijn vrienden de dope gaan verkopen voor hem.

Malcolm, een indrukwekkend debuut van Shameik Moore, en zijn vrienden zijn geeks die allerlei pesterijen moeten ondergaan op school, maar het zijn nou niet echt de geeks die we in andere films zien. Geen lekkende pennen in borstzakjes of malle brilletjes die met plakband bij elkaar worden gehouden, dit zijn alleen geeks in vergelijking met hun gangsta schoolgenoten. De enige dingen die hen tot geek maken is dat zij wel wat van hun toekomst willen maken, spelen in een punkbandje en zich kleden als jaren 90 hiphoppers. Malcolm zijn Kid ’n Play kapsel en De La Soul overhemden zijn slechts een kleine greep uit de vele jaren 90 verwijzingen en vooral de gebruikte muziek is een heerlijke tijdscapsule. Als tegenwicht zie je ook veel hiphop helden van nu voorbij komen, zoals A$AP Rocky als gangsterboy Dom.

Dope is een komedie die bij vlagen veel weg heeft van de vroege films van Guy Ritchie, maar ook een vleugje The Hangover in zich heeft. Maar dit wil niet zeggen dat je schuddebuikend op de bank zit. Vooral tegen het einde van de film krijgt Dope een sociale boodschap mee over zwarte jeugd in achterstandswijken. Alle acteurs laten een prima vertolking zien en de wereld van Dope wordt bewoond door een uiteenlopende mix van personages die in de meeste gevallen gelukkig niet stereotype worden. Maar het zijn toch vooral de drie hoofdrolspelers die je het meeste bij zullen blijven.

Is Dope Stiekem De Beste Film Van 2015?

EXTRA’S: Twee beknopte featurettes over de film en de personages en over de muziek van de film. Enkele trailers van andere films. En een gratis digital copy.

OORDEEL: Is Dope de beste film van 2015? Nee, maar hij zal zeker op veel top 10 lijstjes terecht komen dit jaar. Is Dope de beste film die je dit jaar niet hebt gezien? Dat zou zo maar eens kunnen. Dope ligt vanaf nu in de winkels.

Is Dope Stiekem De Beste Film Van 2015?

 Reageer