Alles Wat Er Mis Is Met YouTube Op Dit Moment

YouTube is één grote chaos op dit moment. Grote YouTube kanalen worden zonder pardon offline gehaald, filmpjes worden verwijderd, en plotseling kunnen er geen inkomsten meer worden gegenereerd wegens copyright issues. En dan heb je nog de enorme kwestie van de Fine Brothers, je weet wel van de reaction video’s. Deze fijne broers claimen het woord reaction. Het moet niet gekker worden! Het is lastige materie, maar we gaan proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.

Alles Wat Er Mis Is Met YouTube Op Dit Moment

Als eerste The Fine Brothers van de reaction video’s. Wat hebben deze twee broers nou gedaan, en zijn het boeven? De twee hebben een YouTube kanaal met miljoenen subscribers en hebben het woord reaction ingediend om vast te leggen als trademark. Wat betekent dat ze een claim in kunnen dienen wanneer reaction gebruikt wordt in combinatie met video. Niet leuk voor alle YouTubers die ook reactie video’s maken. Ook het format van reactie video’s is vastgelegd door het bedrijf Fine Brothers Entertainment. Hier zullen ze het een stuk moeilijker mee krijgen, want je hoeft maar een klein dingetje te veranderen in jou reactie video, en ze hebben geen poot om op te staan.

altijd-prutsfm-Two-GTwo Girls One Cupirls-one-cup

We hebben het even opgezocht. De allereerste Kids React video verscheen in 2010. De infamous 2 Girls 1 Cup video verscheen in 2007, de twee fijne broers hebben de reactie video dus niet zelf bedacht. Beetje gek dat je dan wel het format vast wilt leggen, met het doel het alleen recht op reactie video’s te krijgen. Ze hebben dit recht nog niet, maar bezitten inmiddels wel Kids: React en Elders: React.

Het internet reageert zoals altijd met humor op deze heikele kwestie. Er is overal opgeroepen om te unsubscriben van het Fine Brothers YouTube kanaal. Hoe snel dit gaat is hierboven live te volgen.

 

Maar waarom doen de Fine Brothers dit nou allemaal? Dat is toch niet lief, en ze zijn zelf toch ook ooit klein begonnen? Eén woord geld! Ze zijn een soort franchising begonnen met hun bedrijf Fine Brothers Entertainment. Wil je reactie video’s maken dan kan dat bij de fijne broers. Jij krijgt publiciteit in ruil voor 40 procent van de winst van je YouTube filmpje. We moeten toegeven, dan is het niet heel handig, dat er nog een miljoen miljard reactie-filmpjes op YouTube rondzwerven. En kan je er maar beter voor zorgen, dat je alle rechten in handen hebt om hier iets aan te doen.

Alles Wat Er Mis Is Met YouTube Op Dit Moment

Dan zijn er nog de copyright claims van YouTube. Sinds kort regent het claims alsof de hele wereld recht heeft op jou filmpje.

Bewijzen kunnen we het niet, maar het lijkt erop dat het claimen geheel automatisch gaat, volgens het principe je bent schuldig tot het tegendeel bewezen wordt. En mocht je nou de barricaden op gaan om je onschuld te bewijzen, dan duurt het maanden voordat je YouTube filmpje weer online staat. Pats, weg al je aantal keer bekeken kliks.

Het komt er dus op neer dat iedereen op het knopje rapporteren kan drukken, en je filmpje door iedereen offline gehaald kan worden. Een goed voorbeeld is het filmpje hierboven van Devin SuperTramp. 

Hij zette zijn filmpje onder de naam People Are Awesome 2015 – ULTIMATE DevinSuperTramp Edition in 4K op YouTube. De volgende dag kreeg hij een melding dat zijn video wegens een copyright klacht offline is gehaald. Wederom, pats! Weg alle aantal keer bekeken kliks. Het YouTube kanaal People Are Awesome claimt de naam niet de content, en het filmpje mag alleen terug online met een andere naam. Wat echt super bizar is, want de filmpjes van People Are Awesome worden gemaakt van content die ze op YouTube vinden. Devin SuperTramp heeft nog even gevraagd of hij het woord amazing mocht gebruiken in plaats van awesome, maar de mensen van People are Awesome waren onverbiddelijk. Niet zo awesome dus.

 

Heb jij ook ervaring met het YouTube en het copyright terreur, laat het ons weten bij de reacties.

 

 Reageer