Yoshi heeft eindelijk zijn weg naar de Switch gevonden! Het mocht even duren, want deze schattige en eier-poepende hagedis heeft er verdomme zo’n 2 jaar over gedaan. Was hij het wachten waard? Dat lees je hier in onze review.

Het is alweer 24 jaar geleden dat Yoshi zijn eigen platform-game kreeg in de vorm van Super Mario Wold 2 op de SNES. Ondanks dat dit in feite natuurlijk een Mario-game was, onderscheidde deze game zich door zijn afwijkende gameplay. Het meest kenmerkende was natuurlijk dat je vijanden kon opeten en uit kon poepen als ei, om die vervolgens als munitie te gebruiken.

In principe is Yoshi’s Crafted World, nu 24 jaar later, nog steeds een ‘klassieke’ 2D-game. Maar dan een schitterend juweeltje in de vorm van een uit de kluiten gewassen uitspatting in het handenarbeidlokaal van je basisschool. Ieder level is een creatie op zich. Alsof het in elkaar is geknutseld door creatieve kids met karton, keukenrolletjes, rietjes, verf, crepe-papier en plakband. De graphics zijn echt superschattig en ik durf zelfs wel te zeggen dat dit de best uitziende Nintendo 2D-platformer is ooit gemaakt.

2D met een knipoog dan, want zo nu en dan neemt Yoshi een pad in de achtergrond of of juist op de voorgrond. Ook kun je je eieren op objecten of vijanden afvuren in die achter- of voorgrond.

Om eieren te maken van je zojuist verorberde vijanden hoef je niet meer eerst een vijand op te slokken en dan naar beneden te drukken. Dit gebeurd nu automatisch. Ook heb je nu meer vrijheid tijdens het mikken. Hierdoor speelt de game een stuk lekkerder en de gameplay is dus lekker opgepoetst. Zo soepel speelde een Yoshi game nog nooit!

Wat echt het sterkste punt is van Yoshi’s Crafted World is dat ieder level uniek aanvoelt. Ieder level heeft wel nieuwe en frisse manieren van spelen. Zo is er een level waarbij je bijvoorbeeld een magneet kunt gebruiken om tegen blikjes en andere ijzeren voorwerpen te gooien en te gebruiken als opstapje. Of een level met papier dat uitrolt als je er togen schiet of trapt en zo een pad vormt. Door deze slimme variatie in de gameplay, blijft de game je verrassen en vermaken. Ik vond het dan ook verdomd moeilijk de Switch neer te leggen.

Als je een level gehaald hebt, krijg je de optie het level backwards te spelen en onderweg 3 poochy-pups te verzamelen voor een extra bloem. Met backwards bedoel ik dan niet alleen dat het level letterlijk omdraait en je de andere kant op loopt, maar ook krijg je alles van de ander kant te zien. Tegelijkertijd is dit een speedrun. Een super origineel idee en het is echt een genot om te zien hoe goed de levels in elkaar zitten. Van de shyguys die achter de bosjes verstopt staan tot aan de achterkanten van de wolken, die gemaakt zijn van karton en met plakband en een saté-prikkertje in de lucht worden gehouden.

Oké, oké… Ik snap dat ik misschien met mijn 37 lentes jong wellicht niet persé de doelgroep ben, maar de game had wel iets moeilijker gemogen. In het begin kun je kiezen tussen makkelijk en classic, maar zelfs de classic modus is nog steeds behoorlijk makkelijk en ik vloog dan ook door de game. De enige moeilijkheid zit ‘m eigenlijk in het vinden van alle collectables.

Deze collectables dienen naast het autistisch verzamelen van allerlei voorwerpen puur voor de heb, nu ook eindelijk een doel. Muntjes verzamelen heeft nu eindelijk een meerwaarde. Deze kun je per 100 inwisselen voor een munt die je in een soort kauwgumballenautomaat kunt gooien.

Hieruit rollen dan ballen met outfits voor je kleine hagedissenvriendje. Naast het feit dat sommige outfits super cute zijn, geven je deze ook bescherming zodat je vaker per ongeluk tegen een schattige maar dodelijke vijand aan kunt wandelen.

Bij een goede platform-game hoort natuurlijk een lekkere en betoverende soundtrack. Yoshi’s Crafted World heeft op dat vlak de plank helaas mis geslagen. De muziek is bij vlagen echt om te janken. Af en toe is het wel schattig en past de sfeer, maar in de meeste gevallen is het echt wel heel erg kiddy en komt het je keel uit na een tijdje. Ken je toevallig de Josti-uitvoering van de film intro van 20th Century Fox? Met die blokfluiten? Nou dat… de hele game door. In feite zijn het slechts meerdere variaties op de main-theme, maar dan in een ander tempo en met andere geluidjes, jammer.

Yoshi’s Crafted World was eigenlijk alles wat ik ervan verwachtte en stiekem toch nog beetje meer. De graphics zijn zo schattig dat je je tv wilt knuffelen en de gameplay is zo smooth als een paar babybilletjes. De levels zijn stuk voor stuk kleine meesterwerkjes en door de toevoeging van de extra challenges is de replay-waarde van de game toch net even iets verhoogd.

Yoshi’s Crafted World krijgt van mij 4 dikke sterren, is nu uit en exclusief verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

 Reageer