Eindelijk Weer Heerlijk Nazi’s Afknallen!

Man, man, man. Wat heb ik uitgekeken naar 27 oktober. De dag dat Wolfenstein II: The New Colossus uitkomt. Vol verwachting wachtte ik bij de brievenbus, om daar na twee jaar eindelijk weer Wolfenstein te kunnen spelen. En na drie jaar eindelijk te weten of Terror Billy echt dood is. Want Wolfenstein II: The New Colossus is het vervolg op Wolfenstein: The New order, waarbij ik heb zitten huilen aan het einde van de game, omdat ik dacht dat het gedaan was met Billy. 27 oktober in de middag, is het dan zo ver, een prachtig pakketje wordt door de brievenbus geschoven. Het spelen kan eindelijk beginnen.

Eindelijk Weer Heerlijk Nazi’s Afknallen!

PLOT: The New Colossus gaat verder waar The New Order gebleven is: BJ Blazkowicz a.k.a Terror Billy overleeft ternauwernood de moord op generaal Deathshead. Net uit coma en gebonden aan een rolstoel gaat het verhaal verder. De dood van de generaal was niet genoeg om alle nazi’s te verdrijven. Aan Billy de taak om in de gejatte Uboat, met zijn verzetsvrienden en zwangere vriendin, de nazi’s uit te roeien. 

Ontwikkelaar Machinegames en uitgever Bethesda hebben erg hun best gedaan op deze nieuwste Wolfenstein uitgave. Je krijgt spontaan flashbacks naar Fallout door de retro/steampunk-achtige look in het Derde Rijk. Volledig aangesloten op de vorige uitgave hebben de Duitsers volleerde robots die de Nazi’s ondersteunen. Ik houd van die stijl, die retro look mag zeker blijven.

Met die look kun je natuurlijk ook veel verbloemen, texturen hoeven niet sterk uitgewerkt en een simpele skin valt niet uit de toon. Echter had ik na al die jaren wel gehoopt/ verwacht dat -ook al is het die stijl- je juist meer details zou zien als je er dichterbij komt. Dit is helaas niet het geval. Iets meer textuur en verdieping hadden mij aanzienlijk enthousiaster gemaakt. Maar nogmaals, als je niet te dichtbij kijkt, ziet het er echt tip top uit.

foto van Wolfenstein.

De gameplay is als vanouds. De besturing loopt soepel en klopt met wat het moet zijn. In een rolstoel, in een supersonisch pak of net flink aan de tand gevoeld door een nazi, de besturing klopt. En de wapens hebben alles in zich een nazi op verschillende manieren af te knallen. Ook daar valt niets op aan te merken.

Wolf2 KeyArt 730x487

De personages in The New Colossus springen eruit. Een ieder heeft zijn eigenaardigheden en de karaktereigenschappen kloppen precies. De sarcastische Frau Engel, de domme, maar sterke Max Hass, de getergde Sigrun Engel en de ietswat sentimentele Anya maken het een feestje. En het verhaal klopt. Het is gewoon goed; niet saai of super voorspelbaar, of met teveel herhaling, het klopt gewoon. Bovendien hebben daadwerkelijke keuzes in het verhaal invloed op het verhaal en de personages. En kom je gedurende het verhaal ook echt wat meer te weten over het verleden van Billy.

Zo veelzijdig als de personages zijn, zo summier zijn je verschillende nazi tegenstanders. In feite heb je twee soorten tegenstanders, de van ‘vlees en bloed’, en de van ‘ijzer en techniek’. Alhoewel elke nazi vorm een plezier geeft om neer te maaien, had hier nog wel wat variatie in aangebracht mogen worden.

Hatchet Chop64

Met verzamelde enigma-codes, die je van de dode leger officieren pikt, kun je in totaal 16 zij-missies spelen. De enigma codes kun je activeren in de Enigma Machine in de Helm van de Uboat en kunnen het speelplezier buiten de 11 hoofdmissies aanzienlijk verlengen. Vergeet deze codes daarom ook niet mee te nemen als je de officieren hebt omgelegd!

Wolf2 SuperSoldierWYNTK 730x411

In ongeveer 10-12 uren kun je de splinternieuwe Wolfenstein uitspelen. Als je die uren met zijmissies wat oplengt, duurt het allicht wat langer voor je weer in het zwarte gat valt. Want daar is geen ontkomen aan, een lang donker gat, waarbij je weer moet wachten op een nieuwe uitgave. Het is nu alweer een gemis.

OORDEEL: Een heerlijk en lang verwacht vervolg op The New Order. Waarbij Billy gelukkig niet dood blijkt en je ouderwets nazi’s kan afknallen. Uren speelplezier, die wederom te kort lijken. Grafisch mooi en in een toffe stijl, die wel wat meer detail hadden mogen hebben. En een verhaal waar je echt weer blij van wordt. Wolfenstein II: Te New Colossus is dus zeer zeker een aanrader! En krijgt van mij vier sterren.Eindelijk Weer Heerlijk Nazi’s Afknallen!

 

Wolfenstein II: Te New Colossus is vanaf 27 oktober te verkrijgen voor de PC, Xbox One en de PS4. En ergens in 2018 ook voor de Nintendo Switch.

 

 Reageer