Review: The Shallows

Mocht je het nog niet weten; haaien weten slechts 5 mensen per jaar dood te knarsen. Zelfs paarden behalen een viervoudige aantal moorden en nijlpaarden doen het al helemaal goed met een gemiddelde van bijna 3000 slachtoffers per jaar. Hoewel ik graag een film zou willen zien over een moordlustig (nijl)paard, moet ik het voorlopig doen met haaienfilms. De grootste vis op aarde ziet er namelijk gevaarlijk uit, dus dat werkt uitstekend voor een thriller. Het is ditmaal de beurt aan The Shallows om een nieuwe haai te presenteren die mag concurreren met Jaws en andere scherpgebekte zeewezens.

Review: The Shallows

Plot: Nancy (Blake Lively) is een eigenwijze dame die gestopt is met haar doktersopleiding om de geheime surfplek van haar aan kanker overleden moeder te vinden. Gelegen in Tijuana Mexico, met slechts twee andere surfers, is het nog steeds hetzelfde toevluchtsoord uit haar moeders jeugd. Maar nog voordat ze kan genieten van haar persoonlijk paradijs, keert het tij zich al tegen haar door een been in bek aanvaring met een witte haai. Kan ze met haar verwondingen, vastgeklampt aan haar letterlijke rots in de branding, ontkomen aan dit bloeddorstig monster?

De film begint met mooie shots van een Jeep die zich door het Zuid-Amerikaanse oerwoud worstelt. De rest van deze thriller speelt zich af op hetzelfde strand, dus moesten de filmmakers creatief zijn met de getoonde beelden om niet al te vaak in herhaling te vallen. Zelfs met deze beperkte middelen, voelde het niet aan alsof ik naar een statische omgeving aan het kijken was. Door de progressie van de film veranderd het decor slechts lichtelijk, maar net voldoende. Opvallend is de chaotische editing en matige CGI op Lively’s gezicht wanneer ze aan het surfen is. De editing is gedaan zodat minder goed te zien is dat het niet daadwerkelijk Lively is die de zee geen golf te hoog gaat. Voor het vertekend gezicht is echter geen excuus.

shallows.jpg (750×500)

Blake Lively is perfect gecast voor The Shallows. Met haar doorsnee acteerwerk en nietszeggende uitstraling past ze uitmuntend bij het karakter van de film. Je maakt namelijk een fout wanneer je denkt dat de titel verwijst naar de gevaren die zich in ondiep water bevinden. Nee, de titel verwijst naar de diepte van de personages of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Wanneer je met slechts 4 – 5 rollen te werken hebt, moet je ervoor zorgen dat ze allemaal uitblinken. Helaas zijn de twee surfers Zuid-Amerikaanse versies van ‘Surferdudes’ dus valt bijna de hele presteerdruk op Lively. Ze speelt de rol overtuigend, aangezien ze me wist laten samentrekken bij haar vele gepijnigde uithalen om haar verwondingen. Het probleem ligt bij hoe ze het personage Nancy presenteren. Naast een gevecht met de haai is er een geforceerd subplot over haar moeder en waarom ze met haar opleiding is gestopt. Aangezien er geen tijd aan wordt besteed om een emotionele band op te bouwen tussen Nancy en het publiek, kon haar achtergrondverhaal mij vrij weinig boeien.

Blake-Lively-Shallows.jpg (970×545)

Oordeel: De grootste zwakte van The Shallows is dat het karakter mist. Naast het thriller aspect wordt er een poging gedaan om je in een golf van emotie mee te nemen voor het leven van het hoofdpersonage. Hierbij komt kijken dat ze een sterke vrouw willen neerzetten, maar het natuurlijk niet mag ontbreken aan een gezond aantal ‘Ass-shots’. Door de spanning, hoewel soms kunstmatig, wist de film mijn aandacht tot het einde vast te houden. Mocht je dus een grote haaien- of Lively fan zijn, zul je je als een vis in het water voelen. Zo niet, ben ik bang dat het schip hier strandt.

Review: The Shallows

 

 

 

 Reageer