Del Toro Flikt Het Weer Met Crimson Peak

De films van Guillermo Del Toro zijn vaak visuele feestjes die je mee nemen naar een verknipte sprookjeswereld. Crimson Peak speelt zich meer af in de realiteit, maar de beelden die de Mexicaanse regisseur ons voorschotelt zijn wel weer om je vingers bij af te likken. Maar betekent dit dan dat jij Crimson Peak in huis moet halen? Je leest het in onze BluRay review.

Del Toro Flikt Het Weer Met Crimson Peak

PLOT: De Amerikaanse Edith Cushing wordt smoorverliefd op de Britse baronet Sir Thomas Sharpe en trekt bij hem in in zijn vervallen landhuis. Maar naast het huis krijgt zij ook nog Thomas zijn mysterieuze zus erbij. En ook nog wat geesten en geheimen.

Het eerste deel van de film speelt zich af in het Buffalo van 1901 en introduceert ons aan Edith Cushing, een jongedame met een droom om het te gaan maken als schrijfster van spookverhalen. Haar fascinatie met dit genre komt voort uit het feit dat zij al van kinds af aan geesten kan zien (en dan vooral die van haar overleden moeder). Edith en haar familie behoren tot de elite en haar vader is een man die groot is geworden in het vastgoed en een type die gelooft in dat je pas succesvol kan worden als je hard werkt. Als dan de Engelse baronet Sharpe bij hem aanklopt om te vragen om een investering in zijn klei delf machine, is het dan ook logisch dat deze Engelse edelman de deur wordt gewezen. Maar als Sharpe bij de vader blijft aandringen om zijn centen is het dochter Edith die het wel in de Engelsman ziet zitten. Haar vader is daar uiteraard niet blij mee en koopt Sharpe af om zijn dochter te dumpen.

Maar als haar vader overlijd staat niks hun liefde meer in de weg en vertrekken de twee naar het vervallen landhuis van Sharpe, waar hij samen met zijn zus woont. Maar Edith komt er langzaamaan achter dat het huis én broer en zus Sharpe een aantal donkere geheimen voor haar verbergen. Mia Wasikowska (Edith) en Tom Hiddleston (Thomas) zetten beide een prima rol neer, maar het is toch vooral Jessica Chastain, die met haar rol als Lucille Sharpe de show steelt. We hebben de actrice niet eerder in een soortgelijke rol gezien en in Crimson Peak is zij in topvorm. De gehele film straalt zij mysterie en gevaar uit, die alleen geëvenaard wordt door het huis zelf. Allerdale Hall, door de bevolking Crimson Peak genoemd, is een soort levend organisme dat door de rode klei dat door de vloeren omhoog komt en langs de muren loopt zelfs lijkt te bloeden. En door het gapende gat in het dak heeft ook het weer vrij spel in het huis, dit levert prachtige en betoverende plaatjes op.

Alle sets in het huis zien er prachtig uit en zijn typisch Del Toro. Een groot compliment moet dan ook richting de set designers, want deze beeldschone sets komen niet uit de computer maar zijn werkelijk gebouwd. We zien dankzij Edith haar zoektocht naar het familiegeheim van de Sharpe’s grote delen van het huis en het ene deel is nog mooier dan het andere. En daar blijft het niet bij, want ook het gedeelte in Buffalo ziet er geweldig uit. Ook de kostuums passen perfect bij het karakter of de set waarin ze zich bewegen. Helaas is er niet even veel aandacht besteed aan het verhaal, want vanaf het moment dat we broer en zus Sharpe leren kennen is voor de kijker al duidelijk dat de twee geen zuivere koffie zijn. tegen het einde van de film volgen er nog wel een paar kleine plotwendingen, maar die zijn niet voldoende om de film volledig op zijn kop te zetten.

EXTRA’S: Naast de gratis digital copy, een aantal deleted scenes en het audiocommentaar van Del Toro zijn er ook een aantal featurettes. De meest boeiende is I Rememeber Crimson Peak, waarin Del Toro en de cast je een uitgebreide blik geven in het set design van het huis. A Living Thing is een extra van 12 minuten die hier mooi op aan sluit en je mee neemt naar de bouw van het huis, een set van drie verdiepingen. Een derde featurette over het huis is Beware Of Crimson Peak, waarin Tom Hiddleston je een rondleiding geeft. In The Light And Dark Of Crimson Peak wordt het prachtige kleurgebruik in de film nader toegelicht.Verder krijgen we nog een featurette over gotische romantiek, de kleding van de film en de geesten van de film. Deze overvloed aan informatieve en schitterende extra’s leveren de schijf een zeer verdiende extra ster op.

OORDEEL: Doordat je al vrij snel door hebt hoe de rest van de film zal verlopen blijft een echte verrassing uit, maar omdat de film zo prachtig is en de acteurs een goede prestatie laten zien is Crimson Peak wat mij betreft absoluut een aanrader. Crimson Peak ligt vanaf 16 maart in de winkel.

Del Toro Flikt Het Weer Met Crimson Peak

 Reageer