Tomb Raider (2013)

Tomb Raider is bezig met een volledige franchise herstart. Wanneer we de titel ‘Tomb Raider’ horen, denken de meesten van ons nog steeds aan de oudere spellen en films. Er waren de originele games van 1996 tot 1998, waarin gamers de controle hadden over een zeer capabele vrouwelijke held, die zich door tal van avonturen worstelde. Niet al te lang nadat deze naar buiten kwam, speelde Angelina Jolie in een reeks van korte films, die hetzelfde karakter tot leven brachten in een van de meest memorabele vrouwelijke actie rollen van alle tijden.

 Maar toen, ook al werden de ‘Tomb Raider’ games nog steeds geproduceerd tijdens een groot deel van de jaren 2000, werd het een beetje stil omtrent de franchise. Niets kon zich meten aan de originele games, of de eerste keer dat we Jolie haar eigen sterrenstatus zagen verhogen als Lara Croft. 

Dat begon allemaal te veranderen in 2013. Dat was toen Square Enix en Crystal Dynamics de franchise terugbrachten met het simpel getitelde ‘Tomb Raider’, een spel ontworpen voor de Xbox en PlayStation One 4, evenals Windows, OS X, en eerdere generaties consoles. Het werd alom geprezen als niet alleen een waardige aanvulling van een populaire franchise, maar wellicht ook het beste Lara Croft spel ooit. De graphics waren prachtig, de gameplay was leuk, en er was een bepaalde diepte aan het karakter en het verhaal eromheen, dat verder ging dan alle vorige titels. Het idee om ‘Tomb Raider’ te vernieuwen voor de moderne consoles was ambitieus, en men was het erover eens dat Square Enix en Crystal Dynamics prachtig werk hadden verricht.

Van daaruit vond de franchise ergens anders nieuw leven, wat een beetje een verrassing was. Bijvoorbeeld, Square Enix slaagde er zelfs in om zijn eigen nieuwe stijl van mobile gaming te lanceren. Met de release van ‘Lara Croft GO.’ Deze app gebaseerde ervaring betrof een ??traditionele ‘Tomb Raider’ sfeer met een vereenvoudigde gameplay, die een beetje leek op een combinatie tussen ‘Monument Valley’ en dammen. Spelers konden Lara Croft een vakje per keer bewegen, in een poging om obstakels te voorkomen en doelen te bereiken. Het was ver verwijderd van de actie en het avontuur van de console-ervaring uit 2013, maar toch bracht het Croft naar mobiele platforms, zodat al haar fans konden genieten. Het leidde Square Enix ertoe om imitaties van andere franchises (zoals ‘Hitman GO’) te produceren.

Een andere weg die de ‘Tomb Raider’ franchise insloeg, was misschien nog verrassender, en vond plaats op het gebied van online casino gaming. Dit klinkt misschien als een vreemde plek om stukjes uit een avontuurlijke gaming franchise te vinden, maar een inventarisatie van speelbare slot opties onthult dat dit eigenlijk een behoorlijk populair concept is. Van ‘Jurassic Park’ tot ‘Game of Thrones,’ er zijn een aantal populaire franchises die zich ontpopten tot gokautomaat spelletjes-en ‘Tomb Raider’ doet het nu ook. De spelmachine geeft net als ‘Lara Croft GO’ een nieuwe draai aan de franchise. En het biedt tevens een bekende omgeving aan gamers die toevallig genieten van Croft en de avonturen waarin ze betrokken neigt te zijn.

Ondertussen gingen Square Enix en Crystal Dynamics weer aan het werk in de console markt in 2015 met de release van ‘Rise Of The Tomb Raider.’ Het was gebouwd als een direct vervolg op het spel uit 2013, en werd door velen gezien als een van de meest indrukwekkende titels van 2015 en een nieuwe gouden standaard voor een serie die al buitengewoon populair was. Zoals IGN’s review omschreef terwijl het een 9,5 / 10 gaf, zet het Lara Croft aan de bovenkant van het avontuur genre.

Het was voorspelbaar dat Hollywood betrokken raakte rond de tijd dat de ‘Rise Of The Tomb Raider’ succes vond. De vroege ontwikkeling van een nieuwe film voor de franchise werd aangekondigd, en hoewel Jolie niet langer de rol van Croft zou spelen, was er onmiddellijk opwinding op het internet over hoe een nieuwe ‘Tomb Raider’ film eruit zou kunnen zien. We weten nu dat Alicia Vikander, een van de meest indrukwekkende jonge actrices die vandaag werkt de rol van Croft speelt. n een film die grotendeels het saga van het personage opnieuw tot leven brengt. Er wordt verwacht dat de toon van de moderne games wordt gevolgd, waarin Croft gescheiden is van haar familie fortuin en voor zichzelf moet vechten.

En tot slot, we verwachten ook nog een ander console spel, mogelijk voordat de nieuwe film wordt uitgebracht in 2018. Het lijkt moeilijk om voor te stellen dat deze franchise nog hoger kan klimmen, maar het is duidelijk dat we in het midden van een volle, indrukwekkende herstart zitten.

 

Foto's: yellmagazine

OOK LEUK

 Reageer