Vannacht worden weer de Oscars uitgedeeld aan de beste films van afgelopen jaar. Grote afwezige daarbij is The Walk. De film van Robert Zemeckis met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol kreeg zelfs geen enkele nominatie. Is dat terecht? Je leest het in onze review.
PLOT: Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) is een Franse koorddanser die als enige de afstand tussen de twee torens van het WTC in New York heeft afgelegd. The Walk vertelt het waargebeurde verhaal vanaf het ontstaan van zijn droom tot de daadwerkelijke uitvoering hier van.
Regisseur Robert Zemeckis won zijn enige Oscar voor de film Forrest Gump en daar is The Walk goed mee te vergelijken. Ten eerste doordat beide hoofdrollen het onmogelijke waar maken, maar vooral doordat ze een mooi tijdsbeeld neer zetten. The Walk begint in het Parijs van begin jaren 70 en laat straatartiest Petit zien, een jongleur en koorddanser die na het lezen van een artikel over de bouw van de twin towers een grootse droom krijgt om van de ene naar de andere toren te koorddansen. Gordon-Levitt laat een geweldige vertolking zien en blijkt ook nog eens een aardig woordje Frans te spreken en als hij Engels spreekt komt ook dit natuurgetrouw over en wordt het gelukkig geen Inspector Clouseau of Allo Allo Engels. Hij heeft duidelijk plezier in het spelen van deze rol en hij is over de hele film gezien een genot om naar te kijken. Maar om alleen hem te noemen zouden we de rest van de cast te kort doen, want het hele ensemble is geweldig.
Een andere vergelijking met Forrest Gump kan je maken op het gebied van de special effects. Net als in Gump zijn in The Walk de special effects gebruikt om het verhaal te ondersteunen en niet te overschaduwen. En zoals wel vaker in Zemeckis films zijn ook hier weer de special effects beeldschoon en subtiel. Iedereen weet natuurlijk dat de WTC torens er niet meer staan, maar tijdens het kijken naar deze film zou je toch haast gaan twijfelen en dat komt doordat Zemeckis een geweldig oog voor detail heeft en zoals je in de extra’s krijgt te zien zelfs de liften op de juiste grootte wilde hebben. Het was heel verleidelijk geweest om van deze film een eerbetoon te maken aan de torens en de tragische gebeurtenissen van 9/11, maar daar kiezen de makers gelukkig niet voor en ze blijven Petit en zijn team als het middelpunt houden.
The Walk bestaat uit drie delen, het eerste deel is een introductie van Petit en speelt zich af in Parijs. We zien hoe hij zijn handlangers bij elkaar heeft gekregen en hoe hij alle geheimen van het koorddansen heeft geleerd van Papa Rudy (Ben Kingsley). Het tweede deel heeft veel weg van een ‘heist movie’ in de trant van Oceans 11 als het team moet uitzoeken hoe zij onopgemerkt deze stunt voor elkaar kunnen krijgen. Deze eerste twee delen van de film zijn echter geen vervelend oponthoud voordat we aankomen bij het laatste deel van de film en dat is te danken aan de geweldige cast en doordat het verhaal in een heerlijk tempo, maar niet te snel, verteld wordt. Het derde deel is ‘the walk’ zelf en is, zoals je mag verwachten, spectaculair. Als je nog geen hoogtevrees hebt zou je het spontaan krijgen en ook al wist ik al hoe het ging aflopen brak het zweet mij uit tijdens dit deel van The Walk. De duizelingwekkende hoogte waarop het zich afspeelt is indrukwekkend en zal in de 3D versie (wij bekeken de 2D versie) zelfs nog beter over komen.
EXTRA’S: Naast de digital copy en enkele korte deleted scenes, die niets extra’s hadden toegevoegd als ze behouden waren krijg je ook nog een aantal featurettes. In First Steps zie je hoe Joseph Gordon-Levitt echt heeft leren koorddansen van Petit, die erg betrokken was bij de productie wat de authenticiteit alleen maar ten goede komt. Pillars Of Support richt zich op de acteurs in de bijrollen. En als laatste extra krijg je The Amazing Walk, een featurette over de wandeling zelf en hier vertellen de makers hoe ze dit deel van de film gemaakt hebben. Ook al bevatten de extra’s enkele beelden van achter de schermen, ze laten je vooral achter met het gevoel dat er een uitgebreide making of ontbreekt en ook was bij deze film een audiocommentaar van Zemeckis zeer gewenst geweest.
OORDEEL: The Walk is duidelijk bestolen door geen enkele oscarnominatie te krijgen. Het verhaal, de acteurs en de special effects zijn superieur aan het wel genomineerde The Martian. Joseph Gordon-Levitt laat weer eens zien één van de meest veelzijdige talenten van zijn generatie te zijn en Zemeckis levert een film af die zich moeiteloos kan meten met zijn beste werk. In een tijd vol sequels, superhelden en dertien in een dozijn actiefilms is The Walk een heerlijke afwisseling die je een nieuwe hoop geeft voor blockbusters uit Hollywood. The Walk ligt vanaf nu overal in de winkels.