Review Far Cry Primal Prehistorisch Goed

Geen Exo suits, nucleaire wapens, moderne snipers of snelle auto’s tot je beschikking in de wereld van de Wenja. In Far Cry Primal bevind je je in de oerwereld vol knotsen en holbewoners 10.000 jaar voor Christus. PrutsFM speelt voor jou Far Cry Primal.

Review Far Cry Primal Prehistorisch Goed

PLOT: Je stam, de Wenja, is flink gekrompen, de overgebleven leden zijn uit elkaar gedreven of gedood. En aan jou, Takkar, de eer om de Wenja weer bij elkaar te brengen en anderen te overtuigen je bij je aan te sluiten. De Wenja moet weer groot worden.

Dit doe je in Oros, een open wereld zoals je gewend bent uit de Far Cry serie. Daar kun je vreugdevuren aansteken om fast travel locaties vrij te spelen. Voorheen de radiotorens, zeg maar. Kampvuren moeten worden aangestoken, opdrachten vervuld en vraagtekens moeten worden opgelost. Tot dusver nog geen nieuwigheid in Far Cry Primal.

De kaart is wederom groot, in de wildernis is geen tekort aan te volbrengen opdrachten. Naarmate je meer opdrachten voltooit en vraagtekens weg speelt, waan je je steeds meer in de oude vertrouwde routine waar je in vorige Far Cry series al talloze van hebt volbracht. Dit kan een beetje eentonig worden. En ook voor de verhaallijn hoef je het niet te doen; het komt eigenlijk allemaal neer op vechten, jagen en verzamelen. Voor de echte Farc Cry fan’s moet dit geen probleem zijn, dit zijn immers de missies die je eerder ook al met zoveel plezier deed. In deze uitgave zien ze er weliswaar anders uit, maar zijn in principe echt hetzelfde. Maar wat is er dan wel nieuw?

Na het voltooien van opdrachten zullen meer en meer oermensen zich aansluiten bij jouw kamp, de Wenja. En hoe groter je dorp, des te beter je vaardigheden, wapens en recepten. De nieuwe inwoners moeten wel voorzien zijn van hutten. Die je ook weer kunt verbeteren. Dit doe je door het villen van wilde dieren en het vinden van speciale kruiden, takken en stenen.

Al vrij snel in het spel kom je Tensay tegen, de medicijnman van de oertijd. Tensay helpt je vrienden met de roofdieren te worden. Als Beast master, kun je allerlei dieren voor je winnen, aan het begin van de game is dat bijvoorbeeld de uil. De uil kun je als soort van verkenner voor je uit laten vliegen om de vijanden de markeren en later in het spel ook laten aanvallen. De uil is een handige toevoeging voor de jager met een stealth instinkt. Maar ook als je liever je vijanden als totale gek tegemoet wil rennen, is het wel handig dat je vijanden eerst gemarkeerd zijn.

Je kunt overigens ook met een jagersinstinct je vijanden en te verzamelen spullen laten oplichten. (Voor The Wichter spelers onder ons; lees Witchersense). Nadeel van het jagersinstinct is wel dat je wel erg vaak R3 moet indrukken, wil je echt een spoor kunnen volgen. Voor je het weet heb je een RSI duim, best irritant. Het zou een hele fijne verbetering zijn als Ubisoft de tijd van je jagersinstinct oplengt bij de eerst volgende update.

Dan de andere roofdieren. Als je een roofdier voor je winnen wil, lok je hem met een stuk vlees. Om hem daarna met een niet zachtzinnige overredingskracht tot je trouwste vriend te maken. Trouwe roofdier vrienden kun je met een simpel commando een ander dier of oermens laten aanvallen. Let wel op, je favoriete roofdier kan dood, dus genees hem op tijd met een stuk vlees, als je wil dat hij aan je zijde blijft. De roofdieren vriendendienst heb je in verschillende maten; de één is sterker dan de ander, heeft een grotere snelheid of een betere stealth. Kies je vrienden dus met zorg.

De wolf is al gauw favoriet. Hij is lelijk, pist te pas en te onpas tegen werkelijk alles en scheurt tegenstanders met gemak in tweeën. Bovendien is deze al vroeg in het spel te temmen. Leeuwen, sabeltandtijgers, beren en zeer gemene dassen, kun je pas later in de game voor je winnen.

De wapens in Primal zijn uiteraard aangepast naar zijn tijd, in de oertijd had je geen snelle auto’s of automatische geweren. Je moet het dus doen met pijl en boog, speren, knotsen of de bijenbom. Die je trouwens wel gedurende de game kan upgraden. Eigenlijk heb ik als fanatieke assault rifle aanhanger geen heimwee naar de moderne wapens, al snel haal je dezelfde voldoening uit de oer-wapens. En misschien heb je wel een intensere ervaring doordat de wapens je dwingen nog dichter op de gruwelijkheden te zitten.

Ondanks weinig vernieuwing in Primal, is de gameplay wel echt fijn. Moeiteloos weet je Takkar te besturen in de bossen van Oros, zwem je makkelijk is het water, beklim met gemak de rotsen en zijn de roofdieren goed te commanderen. De besturing gaat echt soepel. En echt een goede verbetering ten opzichte van alle andere open world games, is dat je vanaf elk punt naar je fast travel locaties kunt reizen. Dit scheelt serieus uren nutteloos rennen door de wildernis.

OORDEEL: De wereld van Far Cry Primal is een mooie, grafisch ziet Primal er opperbest uit. En bovendien is de gameplay bijna vlekkeloos. Op wat irritaties rondom de korte duur van je jagersinstinct na, loopt het allemaal als een zonnetje. En het duurt niet lang voordat je gewend bent aan je primitieve wapens. Sterker nog, je kunt veel beter zien hoe je je tegenstanders tot moes slaat met een knots! Voor de echte Far Cry fan is Primal wederom een wereld vol bekende en vertrouwde opdrachten en missies. Maar voor wie daar al enigszins genoeg van had, is Primal geen toevoeging voor zijn game collectie. Het is de oude vertrouwde Far Cry in een nieuw oud-jasje. De roofdieren zijn eigenlijk het enige echte nieuwe in de game. Leuk, maar ook dit element vervalt al gauw in herhaling. En ook de verhaallijn is niet heel ambitieus. Klinkt allemaal best kritisch, maar eerlijk is eerlijk, ik was eigenlijk wel weer toe aan een Far Cry game, met of zonder nieuwigheid. En dan voldoet deze uitvoering zeker. Far Cry Primal krijgt van mij drie-en-een-halve ster. Voor nu Piss off; ik ben holbewoner spelen!

Review Far Cry Primal Prehistorisch Goed

 Reageer