Formule 1 op TV heeft op mij altijd hetzelfde effect gehad als het kijken naar Bob Ross… Op een gegeven moment gaat het geluid echoën en voor je het weet word je wakker gemaakt door je vriendin terwijl je verschrikt de kwijlplek op je shirt probeert te maskeren. Gaat de game ervoor zorgen dat ik in 2019 wél op het puntje van mij stoel zit?
De grootste nieuwe feature in F1 2019 is de toevoeging van de Formule 2. Voor het eerst in de serie kun je aan de slag in deze klasse. Ze gaan weliswaar niet zo hard als Formule 1 wagens, maar door het gebrek aan downforce zijn ze nog behoorlijk lastig te besturen. Een fluwelen rechtervoet is dus geboden bij het gas geven bocht uit, want voor het weet maak je een onbedoelde donut.
In de career-mode is de Formule 2 op een leuke manier geïmplementeerd in een drietal races. In een aantal epische race-scenario’s en filmische cutscenes krijg je te maken met de sportieve Duitser Lukas Weber en de minder sportieve en vooral arrogante Devon Butler. Deze 2 fictieve coureurs doen een beetje denken aan Niki Lauda en Ethan Hunt en zijn elkaars uitersten.
Kortom een leuke manier om meer spanning en gevoel te brengen in een racegame. Helaas stopt deze verhaallijn zodra je de overstap maakt naar de Formule 1. Beide coureurs maken weliswaar ook de overstap naar de F1, maar contact naast de baan is er niet meer op een e-mail na. Wat het nog enigszins levendig houdt is dat dit jaar de andere coureurs ook van team kunnen wisselen, dus Hamilton zal niet per sé eindeloos bij Mercedes blijven rijden. Een klein nuanceverschil, maar het zorgt er we voor dat je langer plezier hebt van de game.
F1 2019 biedt verder niet veel nieuws onder de zon. De R&D ontwikkeling is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar en ook de trainingsprogramma’s in de raceweekenden komen erg bekend voor. Ter afwisseling zijn er zo nu en dan ‘invitational events’ in de klassieke F1 wagens, maar ook dit kennen we van de voorgangers.
Verder kun je net als vorig jaar door middel van het afleggen van interviews je coureur meer naar ‘sportmanship’ of ‘showmanship’ laten neigen en naar aanleiding van de voorkeur van je team zullen bepaalde door R&D ontwikkelde installs wel of niet lukken. Ook zal het je carrièrepad enigszins beïnvloeden, omdat die specifieke eigenschappen door het ene team wel en het andere team niet gewaardeerd worden.
Niet dat er per sé iets mis mee is natuurlijk, want verder is de game gewoon weg fantastisch. Het ziet er grafisch schitterend uit, het klinkt fantastisch en het speelt verdomde lekker. Ik denk zelfs dat ik durf te zeggen dat er geen racegame is die lekkerder speelt dan F1 2019. Helaas ben ik zelf niet in de positie dat ik beschik over een racestuur en zitje. Hierdoor verlies ik online met name wat snelheid in de bochten ten opzichte van andere rijders. Dit omdat je met een stuur natuurlijk een bepaalde richting vast kunt houden en je met controllers toch een beetje klungelig tegen je stickje zit te tikken, waardoor je wielen in feite last hebben van meer frictie.
Online racen biedt trouwens veel uitdaging met E-Sport challenges en geprogrammeerde live events gedurende een raceweekend. Persoonlijk houdt ik het liever bij de career-mode of time trials omdat een potje online racen soms meer weg heeft van een potje Destruction Derby (voor de jonkies… Google it). En racen tegen de sterke AI is echt geen straf. Omdat deze zó goed en authentiek is, prefereer ik deze dus boven online spelers.
Codemaster levert met F1 2019 een waanzinnig mooie en razendsnelle racegame af, die je op het puntje van je stoel doet zitten. Dit in tegenstelling tot de daadwerkelijke F1. De game-versie is dus eigenlijk boeiender en spannender dan the real thing en dat is toch eigenlijk wel het grootste compliment dat ik deze game kan geven.
F1 2019 krijgt van mij daarom 4,5 dikke sterren.